Pitanje koje sam u zadnjih mjesec dana čula najviše je: “Zašto Meksiko?“, a u stopu ga prati i: “Ima li tamo korone?“
Krenimo zato s odgovorom na ta dva pitanja, jer pretpostavljam da je i vama u glavi neka verzija gore spomenutih.
1. Zašto ne Meksiko? Kultura, hrana, bogata povijest i temperature iznad 30 °C. Ako pitate mene, teško da može bolje od toga.
2. Naravno da i tamo ima korone. No po mom mišljenju, kako se čuvamo doma, tako se moramo paziti i bilo gdje. Dobra je stvar što je tamo ljeto i većina se sadržaja odvija vani. Uz to, mjere su stvarno stroge. 95 % stanovništva nosi maske i na otvorenom, a temperaturu vam mjere pri ulasku u bilo koji prostor, od restorana, kioska pa do benzinske pumpe. Također, pri istom tom ulasku vas u cijelosti dezinficiraju. No, naravno, i uz sve to treba paziti i biti odgovoran, kao što to, nadam se, radimo i u Hrvatskoj.
P.S. Pri povratku u državu svi smo se testirali i svi su testovi bili negativni tako da je naš oprez očito urodio plodom.
Krenimo sada na ono najbitnije. U 10 dana obišli smo Mexico City, Playu del Carmen, Tulum, Islu de Mujeres i dijelove Cancuna. Mexico City treći je najnaseljeniji grad na svijetu pa možete samo zamisliti koliko različitih ljudi, kultura i običaja skriva. Uz sve to, ljudi i atmosfera su srdačni, pozitivni i veseli.
Zahvaljujući agenciji s kojom smo išli na putovanje, imali smo priliku posjetiti nekoliko obitelji u njihovim domovima. Uz njih smo najviše naučili, tu smo probali njihovu najbolju autentičnu i domaću kuhinju. A uz sve to, ovdje smo upoznali najdivnije ljude i razgovarali s njima o njihovom životu, svakodnevici i pogledima na svijet. To bih svakako istaknula kao jednu od najvećih prednosti putovanja s agencijom. Uz cijenu, naravno.
Osim svega već spomenutog, Meksiko ima možda i najljepše plaže na svijetu. Bijeli pijesak, tirkizno more, palme i beskonačno duge pješčane plaže stvorene su za uživanje. Ako volite dobar party, odnosno tulum – onda ne smijete zaobići Tulum. Rivijera prepuna klubova, beach barova, restorana, trgovina i luksuznih resorta idealna su lokacija za sve partijanere.
Onaj tko me poznaje zna da je jezgra svakog mog dosadašnjeg putovanja – hrana. Trebam li uopće naglašavati koliko je hrana u Meksiku dobra? Tacosi, ceviche, guacamole, empanade i sve ostale slične delicije bile su nam na svakodnevnom meniju. Uz sve to, voće, a osobito mango i ananas, TOLIKO je sočno i ukusno da moram priznati da ću se teško ikada ponovno zadovoljiti tropskim voćem koje stigne do nas.
Nadam se da sam vam barem malo zagolicala maštu i da ćete se i vi, ako ništa, barem kad ova pandemija napokon završi, odvažiti na putovanje u najljepši Meksiko. Možda vam se i pridružim jer maštam o povratku!
Foto: Pamela Smoljanić