Beauty školica: niacinamid

Zašto toliko volimo ovaj sastojak?

Beauty trendovi u posljednjih nekoliko godina u fokus češće stavljaju pojedine sastojke nego proizvode, pa čak i proizvođače. Tako se sve češće pronalazimo u situaciji kad na ambalaži vidimo istaknute nazive sastojaka za koje malokad konkretno znamo kako zapravo djeluju. Jedan od njih je i niacinamid za koji često čujemo od brojnih skincare influencera i entuzijasta koji na sva usta hvale njegova blagotvorna svojstva. Ipak, prije negoli ga uvrstimo u svoju beauty rutinu, potrebno je saznati je li uopće pogodan za naš tip kože i što će dobro na njoj učiniti. A još je bolja opcija konzultirati se s dermatologom koji će znati koji će vam proizvodi, odnosno kombinacije sastojaka najbolje odgovarati.

Iako je kao sastojak siguran za upotrebu na svim tipovima kože, osobe s osjetljivom kožom sklonoj alergijskim reakcijama mogle bi osjetiti nuspojave. Međutim, kao i sa svakim novim proizvodom koji uvrštavate u rutinu, potrebno je na unutarnjoj strani podlaktice napraviti test. U slučaju pojave bilo kakvih iritacija proizvod ne biste smjeli koristiti na licu, no ako u roku od 24 sata ne primijetite promjene, proizvod će biti siguran za korištenje.

Cerave, dm, 94,90 kn

Poznat i kao nikotinamid, niacinamid je oblik vitamina B3 koji je jedan od esencijalnih nutrijenata čiji se manjak između ostaloga često očituje na koži. Iako će unos ovog vitamina kroz prehranu biti od velike koristi, za vidljive promjene ipak ga je potrebno u formi krema ili seruma nanositi direktno na lice.

Vichy, Mandis Pharm, 161 kn

La Roche-Posay, Farmacia, 127,34 kn

Većina proizvoda dostupnih u drogerijama i ljekarnama sadrži do 5 % niacinamida što je sasvim dovoljno za vidljive učinke na koži lica. Posebno kod osoba koje muči masna koža, jer upravo će niacinamid biti zadužen za regulaciju lučenja ulja. Osim toga, ovaj će sastojak u određenoj mjeri smanjiti i vidljivost pora, a proizvodi s 5-postotnim udjelom u određenoj će mjeri smanjiti hiperpigmentaciju kože, odnosno umanjiti vidljivost tamnih mrlja.

Dermalogica, Dermacare, 515 kn

Ipak, niacinamid je najveću popularnost stekao kod osoba s problematičnom kožom, posebno kod onih koje muči pojava upalnih akni. Naime, niacinamid se pokazao djelotvoran u smanjenju crvenila i iritacija izazvanih aknama. No za poboljšanje teksture kože te smanjenje pojavljivanja akni potrebno ga je redovito koristiti kroz duži vremenski period i to po mogućnosti u kombinaciji s cinkom. A za najbolje rezultate obavezno ga koristite nakon čišćenja lica te prije hidratantnih proizvoda, odnosno hijaluronske kiseline.

The Ordinary, Douglas, 44,90 kn

Olival, dm, 89,90 kn

Foto: Shutterstock i press

Šljokice u svakodnevnom izdanju

Ideje za stylish doček

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići