Ani – grad tisuću i jedne crkve

Ovaj vrijedan spomenik svjetske baštine, jedno je od mjesta u kojima bi trebalo slušati duhovnu ambijentalnu glazbu ili višednevno meditirati nad putevima koji su upili milijune koraka najrazličitijih naroda srednjega vijeka

Tisućljetni grad, tisuću crkava, stotine tisuća kamenih blokova i jedna velika pustoš.
Od velikog centra, turski Ani pretvorio se u napušteni grad, iako je njegov prirodni položaj vrlo zahvalan: nalazi se na rubu dubokog kanjona rijeke Aras, platoa koji je nekoć bio sasvim solidno obranjiv, smješten – baš kao i cijela Mala Azija – na raskrižju trgovačkih puteva. Još donedavno rijetki su zalazili u krajnji istočni dio Turske kako bi uživali u tišini ostavljenih crkava i džamija te kilometarskim stazama koje ih povezuju, u makovom cvijetu što raste iz zida ili u zvonjavi zvonaca s kozjih vratova koje u nizini čuvaju pastiri.

Ani je meditativan, mističan i zaboravljen, ponajviše zbog svojeg geopolitičkog položaja u razdoblju Hladnog rata. Možda upravo toj činjenici možemo zahvaliti što je ostao neokrznut posjetima turista jer se nalazio na ničijoj zemlji, između Turske i SSSR-a, te su se dozvole za dolazak dobivale pod posebnim uvjetima. Danas je to mjesto na samoj granici Turske i Armenije koje nemaju sjajne odnose, ali ipak – grad je dostupniji no ikad prije. Kopnenim putem iz Ankare, preko Anatolske visoravni uz nepregledna prostranstva, plodne žitnice te uske kanjone stići ćete do ove destinacije. Ili jednostavno – zrakoplovom do Karsa, grada koji je od Anija udaljen svega pedesetak kilometara.

Teško je ne zamišljati nekadašnji ogroman grad s preko sto tisuća stanovnika, okružen moćnim bedemima. Iako su danas većinom razrušeni, nazire im se višekilometarska dužina koja je na određenim mjestima u potpunosti obrasla travom. Ostaci crkvi u širokom prostoru djeluju tek kao razbacano kamenje, ali bliži pogled otkriva cijelu grandioznost graditeljskog pothvata, što nesumnjivo govori da su ovdje radili neki od najvećih svjetskih majstora.

Zahvaljujući svojem iznimno povoljnom prirodnom položaju, Ani je u 10. stoljeću postao prijestolnicom armenskih kraljeva Bagratida. U 11. stoljeću osvajali su ga Bizantinci i turski Seldžuci, dok se u 12. i 13. stoljeću nalazio pod vlasti Gruzijaca i kurdskih emira. Naposljetku su horde Mongola opustošile cijelu regiju.

Nomadski Mongoli vladali su Anijem osamdeset godina, prije nego ga je 1319. velikim dijelom uništio potres. Posljednji udarac kraljevskom gradu bio je Timurov pljačkaški pohod, nakon kojeg se grad, sa svim svojim crkvama i palačama, nastavio polako urušavati. Konačnom umiranju grada doprinijela je nova geopolitička situacija koja je promijenila trgovačke rute, što je smanjilo i prihode.

Odavde se uz liturgiju na armenskom jeziku pozdravljalo ljude i karavane s istoka i zapada koje su prolazile Putem svile. Ostaci mosta koji je vodio preko strmog kanjona očuvani su i danas, a kanjon je ujedno i državna granica. Nemoguće je vidjeti sam most, ali njegovi krajnji dijelovi daju naslutiti zadivljujuću veličinu. Za ljubitelje starih i mističnih predjela, Ani predstavlja pravu poslasticu – daleko od glamura modernih gradova ili mondenih odmarališta uz obalu.

Lavlja kapija glavni je ulaz u grad, a ime je dobila po seldžučkom sultanu Arslanu, osvajaču Anija iz 11. stoljeća, čije ime u prijevodu označava spomenutu životinju. Pogled se od tamo otvara k platou kojeg krasi nasumično složeno građevinsko kamenje, ali i više očuvanih građevina od kojih vrijedi spomenuti Katedralu. Nju je gradio isti majstor koji je restaurirao i Aju Sofiju u Istanbulu, samo šezdesetak godina prije no što će je Arslan pretvoriti u džamiju. Crkve se pružaju u širinu i dužinu gotovo podjednako kao i u visinu, a osim što ‘dotiču nebo’, ono se u same crkve zbog urušenog svoda često i spušta.

Potresi koji su se događali poslije napuštanja grada prouzročili su dodatno stradanje građevina, zbog čega su mnoge crkve doslovno prepolovljene. Neke od njih su Kechel, Tigrana Honeta i Manastir djevica. Bile su urešene freskama kojima se i danas nazire trag pa na njima otkrivamo obrise klasičnih kršćanskih motiva: život svetaca te motive iz Isusova života. Kao i u mnogim crkvama koje su pretvorene u džamije, i ovdje je došlo do brisanja freski, a u novije vrijeme i do potpuno besmislenih potpisa flomasterom ili pak urezivanjem.

Ani je vrijedan spomenik svjetske baštine, jedno od mjesta u kojima bi trebalo slušati duhovnu ambijentalnu glazbu ili višednevno meditirati nad putevima koji su upili milijune koraka najrazličitijih naroda srednjega vijeka.

Foto i tekst: Hrvoje Ivančić
Foto: Shutterstock

INSPIRIRAJTE SE

Jordan – zemlja izgubljenih gradova

Kreta – Zeusova kolijevka

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići