Savršeno ljetno štivo

Moderna klasika – Margaret Atwood donosi svoju viziju Shakespeareove 'Oluje'

Kanadskoj spisateljici Margaret Atwood ponovnu je popularnost donio distopijski roman ‘Sluškinjina priča’ koji je ekraniziran u istoimenu seriju te trenutno obara rekorde gledanosti. No, njezino stvaralaštvo itekako nadilazi spekulativni žanr, pa je tako poznata i po djelima ‘Alias Grace’, ‘Modrobrada’, ‘Penelopeja’ te ‘Gazela i kosac’. Dobitnica je brojnih nagrada diljem svijeta, a kao jednog od svojih najvećih uzora ističe Shakespearea. Stoga se odlučila okušati u projektu Hogarth Shakespeare i, prema našem mišljenju, odradila je to vrlo uspješno.

Uz bok književnicama Jeanette Winterson i Gillian Flynn te slavnom Jou Nesbou i njegovu ‘Macbethu’, Margaret Atwood dio je projekta Hogarth Shakespeare čija je ideja na moderan način interpretirati velike klasike slavnog Engleza. Tako prilagođene 21. stoljeću, njegove drame dobivaju jednu sasvim novu, svježu notu. ‘Remiksira’ se radnja, koriste se isti likovi, no sve je zapravo drugačije i puno bliže prosječnom čitatelju današnjice.

Kao osnovu svoje nove priče Margaret koristi dramu ‘Oluja’. Za one koji nisu upoznati s tim velebnim djelom, posljednje stranice ove knjige donose kratki sažetak. Pod naslovom ‘Vražji okot’, u ovom romanu okosnicu priče čini osveta, kao i u originalnom djelu, a glavni lik je Felix koji korespondira s Prosperom u izvornoj drami. Dakle, Margaret se prije svega igra modernizirajući imena likova, dok radnju ostavlja manje-više istom. Rečenice su pisane zanimljivim stilom koji ipak ostaje vrlo jasan prosječnom čitatelju, a cjelokupna fabula djeluje kao jedan odličan kriminalistički roman.

Glavni je lik prethodno spomenuti Felix, direktor eminentnog kazališta, koji odjednom biva podmuklo otpušten sa svoje pozicije. Osupnut načinom na koji se to dogodilo, a usporedo se noseći s gubitkom trogodišnje kćeri Mirande, Felix se povlači daleko od grada, gdje tuguje i samuje. On i dalje prati vijesti i sve što rade njegovi ‘neprijatelji’, a kako ne bi potonuo do kraja, prihvaća posao učitelja u sklopu edukativnog kazališnog projekta u lokalnom zatvoru. Iznenada saznaje da u posjet upravo tom zatvoru dolaze njegovi ‘neprijatelji’, a Felix koristi priliku da realizira dvanaest godina smišljanu osvetu…

Je li Felixova osveta bila slatka, posebno stoga što je servirana hladna? Kako se nosio s gubitkom Mirande? Je li konačno izrežirao svoju ‘Oluju’? Provjerite sami u ‘Vražjem okotu’ koji donosi i više nego zabavan kraj. Možemo reći da se Margaret zaista potrudila svojim djelom odati počast Shakespeareovu stvaralaštvu te se nadamo da ćete i sami zaključiti kako se klasika zaista vratila u modu. Mi smo spremni za još, a vjerujemo da ćete biti i vi. Tisak Media, Hoću knjigu (izdavač Profil), 99 kn

Foto: Shutterstock i press