Beauty školica: Salicilna kiselina

Sve što trebate znati o borcu protiv prištića

Salicilna kiselina već je poprilično poznata kao saveznik protiv prištića, posebice akni s kojima brojni, posebice tinejdžeri, vode mukotrpne bitke. Pripada skupini beta hidroksi kiselina pa ćete ju često pronaći u proizvodima na čijem je pakiranju istaknuta kratica BHA. I upravo je to oznaka koju biste trebali tražiti na proizvodima protiv prištića i akni. Naime, riječ je o kiselinama koje su, za razliku od alfa hidroksi kiselina (AHA), topive u ulju što ih čini tako snažnima u borbi protiv ovih kožnih stanja. Čest je sastojak umivalica i čistača poput tonika, ali i maski, seruma i krema te jedan od glavnih sastojaka proizvoda za tretiranje problematičnih područja (spot treatment).

Njezina primarna uloga, kao i kod drugih kiselina, je eksfolijacija, odnosno kemijski piling kože. To podrazumijeva čišćenje pora od odumrlih stanica kože koje su uglavnom jedan od osnovnih razloga zbog kojeg se brojni bore s miteserima, prištićima i aknama. Za razliku od AHA kiselina, salicilna i ostale BH kiseline prodiru dublje u kožu, ali za vidljive znakove djelovanja ipak je potrebno neko dulje vrijeme korištenja.

Dermalogica, Dermacare, 305 kn

Cerave, Mandis pharm, 81,73 kn

Osim eksfolijacije, salicilna kiselina djelovat će i kao čistač pora od nakupljenih nečistoća i ulja koji također uzrokuju pojavu prištića. Također, ima i protuupalno djelovanje što je poprilično važno za sastojak za koji se tvrdi da djeluje u borbi protiv akni. Ipak, kao i kod brojnih drugih preparata, odnosno sastojaka, neće djelovati isto na svaku kožu, stoga će kod nekih imati vrlo brze i primjetne rezultate, dok se kod drugih promjena na bolje neće dogoditi. Zato biste se, ako imate teže oblike akni, za savjet trebali obratiti dermatologu.

Olival, dm, 79,90 kn

Vichy, Farmacia, 146,36 kn

Upotreba salicilne kiseline poprilično je sigurna za svaki tip kože, ali naravno potrebno ju je prije prve upotrebe testirati na unutarnjoj strani podlaktice. Ipak, s ovim je sastojkom potrebno oprezno rukovati, jer čak i ako ne razvijete alergijsku reakciju na testu, ne znači da ste sigurni. Naime, sa salicilnom je kiselinom lako pretjerati i tako izazvati sušenje kože i iritaciju, zato je važno proizvod koji ju sadrži koristiti točno prema uputama, pogotovo ako inače imate osjetljivu kožu.

L’Occitane, 522 kn

Foto: Pexels i press

INSPIRIRAJTE SE

Print ucrtan u vječne trendove

Euphoria kao ključna stilska inspiracija

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići