Beauty školica: Zaštita od sunca

Nezamjenjiv korak u skincare rutini

Jako smo dobro upoznati sa štetnim utjecajem sunčevih zraka. Odmalena nas se uči kako su upravo one najodgovornije za pojavu melanoma, ali tek u starijoj dobi postajemo u potpunosti svjesni koje sve negativne efekte ima na našu kožu. Ipak, većina nas za zaštitom poseže gotovo isključivo u ljetnim mjesecima ili, što je još štetnije, samo za vrijeme godišnjeg odmora na plaži. No SPF faktor bi trebao biti prisutan u našim svakodnevnim rutinama neovisno o dobi, spolu i godišnjem dobu.

SPF, UVA, UVB, …

SPF je skraćenica za engleski termin sun protection factor i označava razinu, odnosno pojačavanje prirodne obrane kože od sunčevih zraka, konkretnije onih UVB. Jednostavnije, SPF 15 za petnaest puta uvećava prirodnu obranu, a SPF 50 za pedeset puta. Važno je znati i kako se, kad govorimo o obrani od sunčevih zraka, borimo s njihove dvije vrste. UVA zrake koje pridonose bržem starenju kože i zbog kojih koža tamni ulaze u dublje slojeve kože čine 95 % UV zračenja koje dolazi na zemlju. Iako na zemlju ulaze u manjem postotku i ne prodiru dublje u kožu, UVB zrake štetnije su nego UVA jer su odgovorne za opekline i veći uzročnik karcinoma kože. Zato je važno da je proizvod koji koristite širokog spektra te da štiti protiv obje vrste zraka.

Vichy, Farmacia, 164,70 kn

Olival, dm, 99,90 kn

Upotreba

Zaštitni faktor bismo trebali koristiti kroz čitavu godinu i to neovisno o tome jesmo li prirodno tamnije ili svjetlije puti. Naravno, proizvod ćete nanositi na one dijelove kože koji su izloženi direktnom utjecaju sunca i to pola sata prije izlaska. Bez obzira na to koje godišnje doba bilo, najbolje je koristiti najmanje SPF 30 s obzirom na to da on nudi 97 % zaštite. U isto vrijeme, važno je i pravilno dozirati proizvod pa će tako samo za lice biti potrebno oko 1 do 2 grama proizvoda. Osim toga, zaštitu je potrebno reaplicirati svaka 2 do 3 sata jer se ona odbijanjem zraka, znojenjem i klizanjem s kože postupno smanjuje. A kad je skincare rutina u pitanju, uvijek se držite toga da SPF ide nakon svih ostalih proizvoda, ali prije make-upa. I ne zaboravite nanijeti zaštitni faktor na područja uz kosu, kapke, uši te vrat i dekolte.

Kiehl’s, 279 kn

L’Occitane, 232,90 kn

Koju opciju odabrati?

Svaki SPF je bolji nego da ga uopće ne koristite, ali morate znati kako će najbolja zaštita biti klasične kreme. Iako se na tržištu nalaze brojne varijante poput hidratantnih krema s faktorom, pa čak i pudera, oni zbog svoje rjeđe konzistencije ne pružaju isti stupanj zaštite bez obzira na faktor koji sadrže. Međutim, klasične mineralne kreme s faktorom najčešće ne odgovaraju masnijim tipovima kože pa će i hidratantna varijanta s češćom reaplikacijom biti bolja opcija nego da uopće ne nanosite zaštitu od sunca.

Dermalogica, Dermacare, 139 kn

Vichy, Mandis Pharm, 240,19 kn

Foto: Pexels i press

INSPIRIRAJTE SE

Beauty školica: Aloe vera

3 načina kako nositi kožne komade u proljeće

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići