EU bira sigurnu hranu

Donosimo savjete za sigurno čuvanje hrane kod kuće

Kako bi osvijestile i potaknule potrošače na kritičko razmišljanje o svakodnevnom korištenju hrane, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pokrenule su edukativnu kampanju koju podržava i City Center one. Jedan od ciljeva kampanje je naučiti potrošače o zdravlju namirnica koje koriste, njihovu načinu čuvanja i višestrukom iskorištavanju. O svemu više možete saznati na EU bira sigurnu hranu.

Kad je korištenju hrane riječ, ono što potrošačima često izaziva dilemu su oznake „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrijebiti do“. Prva oznaka odnosi se na zdravstvenu ispravnost hrane, a druga na njezinu kvalitetu. Oznakom datuma upotrebljivosti ističe se do kada je određena namirnica zdravstveno ispravna i može se konzumirati, a najčešće se odnosi na svježe proizvode popust mesa, mliječnih proizvoda i slično. S druge strane, oznaka najbolje upotrebljivosti znači da se uz pravilno čuvanje, namirnica može konzumirati i nakon tog datuma, odnosno sigurna je za konzumaciju, ali može promijeniti teksturu ili okus. Kako biste održali namirnice što duže upotrebljivima, držite ih u hladnjaku u plastičnim posudicama ili u skladu s uputama na pakiranju. Ostatke skuhane hrane također možete spremiti u posude i iskoristiti ih na neki nov način. Primjerice zrelije voće za kolače ili pekmeze, a povrće za juhe.

Delimano, Top Shop, 29,95 kn

Rosmarino, Vitapur, 79,95 kn

Bacanje i kvarenje hrane spriječit ćete i boljim skladištenjem. Novokupljene namirnice spremajte u stražnji dio hladnjaka ili polica, a starije namirnice pomaknite naprijed. Također je poželjno odvajati namirnice koje međusobno mogu izazvati kvarenje. Kupujete li svježe meso koje nije unaprijed pretpakirano, dobro ga je vakuumirati kako biste izbjegli kontakt s drugim namirnicama. Kod rezanja i pripremanja namirnica preporučljivo je koristiti različite daske i noževe kako biste izbjegli međusobnu kontaminaciju. Tako primjerice sireve režite na njima namijenjenim daskama, za meso odredite jednu podlogu, a za povrće drugu. Na taj ćete način očuvati namirnice i održati dulje njihovu kvalitetu.

LONCI & POKLOPCI by Bajde, 499 kn

Foodsaver, Elipso, 589 kn

Boravite li na plaži ili u prirodi, sa sobom ćete zasigurno ponijeti i poneki zalogaj. Da biste izbjegli brzo kvarenje, najbolje ih je čuvati u prijenosnim hladnjacima. Na dno torbe stavite namirnice poput sendviča i boca, a na vrh svježe voće i povrće. Tako ćete izbjeći da se potencijalno zdrobe i brže pokvare.

Müller, 55,90 kn

Simpex, INTERSPAR, 299,99 kn

Foto: press

INSPIRIRAJTE SE

Morske uživancije uz knjigu

Hot pink – Hot sale

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići