Keksi od limuna s pistacijama i makom

by Bruna Vučak

Vjerujem da smo početkom prosinca svi u planiranju božićnih kolača. Ja uvijek idem metodom da moram imati nešto čokoladno, nešto citrusno i nešto orašasto. Ove godine sam se odlučila za kekse od limuna s pistacijama i makom, koji zadovoljavaju čak dva od tri uvjeta!

Vrlo su jednostavni za pripremu, a toliko mirisni i ukusni, nadam se da ćete ih voljeti kao i ja 🙂

Priprema:

Koricu limuna dobro rukama utrljajte u šećer.

Potom dodajte šećer u prahu i maslac sobne temperature pa miksajte nekoliko minuta spiralnim nastavcima.

Zatim dodajte žumanjke i vaniliju pa kratko promiksajte.

Sada dodajte brašno i sol pa sjedinite mikserom ili špatulom.

Na kraju rukama umiješajte mljevene pistacije i mak.

Smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, pa svaki oblikujte u valjak kojeg ćete omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku 2 h.

Od valjka narežite kekse debljine 1 cm i slažite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite 10 minuta na 170 stupnjeva.

Pustite da se ohlade prije konzumacije.

Čuvajte u limenoj kutiji ili staklenoj posudi s poklopcem do tjedan dana.

Savjeti:

Nužno je da vam maslac bude sobne temperature, jer ako je previše hladan neće se moći miksati, a ako je otopljen dobit ćete prevište rijetku smjesu koja se neće moći oblikovati u glatko tijesto.

Ako ga niste stigli izvaditi iz hladnjaka na vrijeme, stavite ga u mikrovalnu 20-ak sekundi, to će biti taman dovoljno da omekša, a zadrži oblik (ne rastopi se skroz).

Gotovo tijesto možete držati u hladnjaku 2 h ili preko noći. Ali ako nemate vremena ovaj dio možete ubrzati tako što ćete tijesto staviti u zamrzivač na 45 minuta.

Keksi vam iz pećnice moraju izaći još mekani, hlađenjem će se stvrdnuti.

Umjesto pistacija možete koristiti i neke druge orašaste plodove, a možete dodati i suho voće.