Ljetna galetta

Naša Domaćica pripremila je slatku galettu koja osvaja i najistančanija nepca

Galette volimo u svako doba godine, pa tako i ljeti kad ju možemo poslužiti s kuglicom sladoleda po želji. Savršeno pašu uz razno voće, od jagoda, marelica, jabuka pa sve do borovnica koje su sada u sezoni. Ne zahtijeva puno sastojaka, većinom su to oni koje imate kod kuće, a dobit ćete doista ukusan desert za svačije nepce.

Uz borovnice ovdje možete narezati i koju breskvu ili marelicu kako biste dobili kontrast u bojama. Ali i zamijeniti borovnice drugim voćem po želji i poigrati se začinima i galetti dati svoj pečat.

Igrajte se okusima i uživajte u ljetu! U slast!


Namirnice: Šećer Premijer 1 kg, 5,99 kn; puding vanilija Dolcela, 4,19 kn; smeđi šećer S-BUDGET 1 kg, 13,99 kn; glatko brašno S-BUDGET 1 kg, 4,49 kn; jaja S-BUDGET 10 kom, 11,49 kn; maslac S-BUDGET 250 g, 15,99 kn, sve SPAR

  1. U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
  2. Tijesto oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak da odmara sat vremena.
  3. Borovnice pomiješajte sa šećerom i pudingom.
  4. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  5. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1 – 2 cm u jedan krug, bit će vam lakše ako ćete valjati na komadu masnog papira kako biste kasnije galettu lakše preselili na lim za pečenje.
  6. Borovnice rasporedite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara prazno kako biste mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
  7. Preklopite rubove tijesta prema unutra.
  8. Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno pospite smeđim šećerom.
  9. Stavite peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni, ovisno o pećnici.

 

Foto: Sanja Mijac

INSPIRIRAJTE SE

Đir do posla

Sale ekstravagancija