Galette volimo u svako doba godine, pa tako i ljeti kad ju možemo poslužiti s kuglicom sladoleda po želji. Savršeno pašu uz razno voće, od jagoda, marelica, jabuka pa sve do borovnica koje su sada u sezoni. Ne zahtijeva puno sastojaka, većinom su to oni koje imate kod kuće, a dobit ćete doista ukusan desert za svačije nepce.
Uz borovnice ovdje možete narezati i koju breskvu ili marelicu kako biste dobili kontrast u bojama. Ali i zamijeniti borovnice drugim voćem po želji i poigrati se začinima i galetti dati svoj pečat.
Igrajte se okusima i uživajte u ljetu! U slast!
Namirnice: Šećer Premijer 1 kg, 5,99 kn; puding vanilija Dolcela, 4,19 kn; smeđi šećer S-BUDGET 1 kg, 13,99 kn; glatko brašno S-BUDGET 1 kg, 4,49 kn; jaja S-BUDGET 10 kom, 11,49 kn; maslac S-BUDGET 250 g, 15,99 kn, sve SPAR
- U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
- Tijesto oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak da odmara sat vremena.
- Borovnice pomiješajte sa šećerom i pudingom.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1 – 2 cm u jedan krug, bit će vam lakše ako ćete valjati na komadu masnog papira kako biste kasnije galettu lakše preselili na lim za pečenje.
- Borovnice rasporedite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara prazno kako biste mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
- Preklopite rubove tijesta prema unutra.
- Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno pospite smeđim šećerom.
- Stavite peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni, ovisno o pećnici.
Foto: Sanja Mijac