Mindful ljeto

Inspirativna, zanimljiva i uvijek svoja @chilli_di otkrila nam je planove za svoje mindful ljeto

Ljeto. Iskreno, kad pomislim na njega uvijek me uhvati neka sjeta, a prva scena koji mi se pojavi u glavi je ona iz tinejdžerskih dana. Osam sati navečer, zalazak sunca samo što nije, naručujemo pomfrit u tada jedinom objektu na plaži, tražimo extra kečap i vodimo razgovore na temu što odjenuti tu istu večer za izlazak. Bila su to jedna skroz fina, bezbrižna i čarobna ljeta koja zaslužuje svaki tinejdžer. Danas, desetak godina kasnije, iako i dalje obožavam zalaske sunca i uvijek imam osjećaj da sam taj dan postigla nešto za sebe ako odem zadnja s plaže, ipak ne uspijevam dočekati da “sunce upadne u more” onoliko puta koliko bih ja to uistinu htjela. Početkom godine sam, baš kao i dosta vas, uslijed situacije koja nas je vezala za kuće napravila malu reviziju svog života, došla sam do nekih spoznaja i odlučila da će ovo biti ljeto u kojem ću usporiti. Bit će ovo moje prvo mindful ljeto i evo nekoliko mojih misli na tu temu.

PREHRANA

Ljeto je savršena sezona za posvetiti se svom tijelu, kako iznutra tako i izvana. Moram priznati, kako mi se uskoro bliži 30. rođendan, da sam postala sve opreznija kad je hrana u pitanju. Svjesna sam koliko ona utječe na kvalitetu života i dosta vremena mi ode na planiranje, kupnju i pripremu namirnica. Srećom, skoro pa smo svi u obitelji slični po tom pitanju, priče o “spizi” nam ne nedostaje, prava dalmatinska obitelj. Ono što do sada nisam prakticirala, a odsada ću se truditi je mindful jedenje. Uzmimo za primjer kraljicu ljeta tikvicu, to predivno zeleno povrće kad ga jedete, samo zamislite koliko blagodati od njega imate. Vitamin A, C, K, B, mangan, kalij – you name it! Želim osvijestiti ono što jedem, želim više uživati u okusu, želim jesti sporije. Na kraju krajeva, želim jesti zdravije.

OBITELJ

Iako sam po prirodi obiteljski tip i uvijek se trudim provoditi što više vremena s članovima uže obitelji, ovog ljeta obiteljska druženja stavljam na novi nivo s naglaskom na kvalitetu provedenog vremena. Period koji je pred nama provest ćemo u kuhinji, kampovima i na jedrilici s obitelji. Sva ostala planiranja stavljam na pauzu i spremam u ladicu. Bit će ovo jedno skroz usporeno ljeto za mene i moju malu obitelj.

RANO USTAJANJE

Mnogima se ovo neće svidjeti, ali kad bismo samo probali i dali sebi priliku ustajati se sa suncem mjesec dana, iznenadili biste se koliko biste više energije imali, koliko biste bili organiziraniji i koliko bi vaš fokus bio jasniji. Svoja mindful jutra ne dam ni za što. Otkrit ću vam da ovaj članak pišem u 4.45, you can call me crazy, but hey! Od srca vam preporučujem da pročitate knjigu “Budni u pet” Robina Sharma i da mi nakon toga javite jeste li usvojili novu naviku koja je “life changing”.

ODGOJ

Iako će se nekom od vas već sada možda činiti da se hvatam savršenstva, zapravo je u pitanju nešto sasvim drugačije. Radi se samo o tome da želim znati da dajem i radim najbolje što znam, uz sve greške, pokušaje i pokoji uspjeh. Kad je u pitanju odgoj i vrijeme provedeno sa svojim djetetom, onda je to na vrhu mojih prioriteta. Mindful odgoj je nešto o čemu mnogo učim, a što je u praksi često vrlo teško izvedivo u današnjem životnom ritmu. Iako sam pročitala mnogo na tu temu, odlučila sam se prepustiti svom instinktu i dozvoliti svojoj djevojčici da me ona vodi kroz cijeli proces, da zapravo ona bude moja mindful učiteljica. Kad ona kaže “mama dodi”, ja jednostavno dođem, isključim se i bivam u trenutku u kojem jesam, s njom.

TJELESNA AKTIVNOST

Priroda nam nikad nije bila potrebnija. Ona je ta koja nas uistinu vraća korijenima i uzemljuje. Plaža, šuma, rijeka, kako je kome što drago, neka ovo bude ljeto koje ćete pamtiti po zvjezdanom nebu, dugim šetnjama, meditaciji, bosim nogama. Dopustite si kupanje bez kupaćeg kostima u nekoj skrivenoj uvali, dopustite si slobodu ovog ljeta.

Sportska torba adidas, Intersport, 209,97 kn; slušalice s kućištem za punjenje AirPods, iStyle, 1.394 kn; podloga za jogu, Intersport, 99,95 kn; dječji romobil Wood, Baby Center, 699,99 kn; dječji sprej za sunčanje Lovea, Bio&Bio, 145,90 kn

Nadam se da će ovo biti i vaše mindful ljeto. I da ćete i vi osvijestiti što radite u svakom trenutku jer je, na kraju krajeva, trenutak jedino što u stvari imamo!

Foto: Dajana Civdelić i press

INSPIRIRAJTE SE

Sportski đir

Heklana romantika

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići