Vječne traperice

Nastavljamo s temama koje će vas razonoditi pa donosimo zanimljivosti o stvarima koje svakodnevno koristimo i koje su obilježile modnu povijest

Naravno, ako ste ljubiteljica mode, to ćete zasigurno i ostati pa će vas sve vezano uz tu temu uvijek zanimati. Upravo zato ćemo vam danas kroz jednu sasvim novu prizmu predstaviti legendarni jeans.

Naime, jedan od najomiljenijih odjevnih predmeta svakako su traperice, a one kakve danas poznajemo prošle su dug put kroz vrijeme. O njihovoj popularnosti svjedoči i izjava kultnog francuskog dizajnera Yvesa Saint Laurenta – „Da sam barem ja izmislio plave traperice. One su najspektakularniji, najpraktičniji i najopušteniji komad odjeće. Imaju izričaj, skromnost, naglasak na seksepilu, jednostavnost – sve čemu se nadam da ima moja odjeća.“ I bio je u pravu, jer traperice su komad koji u ormaru imaju baš svi, one su onaj it komad koji nosimo svakodnevno i to u bezbroj inspirativnih kombinacija. Djevojke obožavaju spoj trapera i kožne jakne, poslovne žene ga nose uz sakoe i štikle, a Jacqueline Durran, dobitnica nagrade Oscar za najbolju koreografiju u filmu „Ana Karenjina“ 2013. godine, čak ga je odjenula za tu prigodu – u formi ogrtača.

No, s vremenom se mijenjao kroj traperica, baš kao i sama boja ove neodoljive tkanine, koja ima nekoliko imena – traper, jeans, denim. Nastala je u francuskom Nîmesu, otkuda potječe ime denim, a popularizirali su je američki traperi, po kojima je i dobila najzvučnije ime. Čvrsta pamučna tkanina bila je idealna i za tragače zlata te rudare, ali i odjeću talijanskih mornara. Ipak, postoji i konkretna osoba koju ćemo uvijek vezati uz traperice, a to je Levi Strauss, trgovac tkaninama koji je pedesetih godina 19. stoljeća u vrijeme zlatne groznice odlučio od tog čvrstog platna izraditi nepoderive hlače, a ostalo je povijest.

Kako su izgledale njegove prve traperice? Imale su tregere, odnosno više su podsjećale na kombinezon ojačan zakovicama, koje su u njihovom slučaju imale isključivo praktičnu funkciju. Vijest o izdržljivim hlačama brzo je došla do svih onih kojima je upravo takva radna odjeća bila neophodna pa su ih doslovno razgrabili. Legendarna tkanina u Ameriku je stizala iz Genove, prema kojoj stoga potječe naziv jeans, kao anglizirani naziv poznatog grada. A znate li zašto su kultne hlače prošivene narančastim koncem? Odgovor je jednostavan i zapravo neočekivan – kako bi pristajale uz boju zakovica na hlačama.

Nakon što im je SAD odobrio patent sa zakovicama, Levi Strauss i krojač Jacob W. Davis, koji se i dosjetio zakovica, 20. svibnja 1873. lansirali su općepoznati brend Levi’s i zauvijek promijenili povijest odijevanja.

Početkom 20. stoljeća u tvornicama ih počinju nositi i žene, no njihov prvi veliki ulaz u svijet mode dogodio se nakon što je Strauss osmislio model traperica za žene pod nazivom „Lady Levi“ koje je kao nešto sasvim novo prihvatio i američki Vogue.

A kako je došlo do proboja traperica na europsko tlo? Stanoviti Albert Sefranek, koji je surađivao s američkom vojskom, a čija je punica imala tvornicu tekstila, 1948. godine zamijenio je šest boca rakije za šest pari traperica i na taj način preokrenuo svijet mode u Europi.

Tako je naš omiljeni odjevni komad stigao i do nas, no prije toga obilježio je više značajnih razdoblja u kojima je zabljesnuo. Traperice u varijanti trapezica ludih šezdesetih donijele su revoluciju diljem svijeta s djecom cvijeća, špricani traper mrkva kroja, kao i poderani jeans važni su elementi osamdesetih, dok su devedesete protekle uz široke modele traperica, kao i komade s ukrasnim bočnim trakama.

Ipak, njegov početni boom dogodio se pedesetih godina prošlog stoljeća s velikim filmskim klasicima „Buntovnik bez razloga“ i „Divljak“ te njihovim zvijezdama Jamesom Deanom i Marlonom Brandom. Tada su traperice masovno počeli nositi mladi koji su se lako poistovjetili s buntovnicima iz spomenutih filmova. Upravo zbog toga jeans dobiva titulu kontroverznog te ga se počinje vezati uz problematičnu mladež, čak do te mjere da ga zabranjuju u pojedinim školama. U Hrvatskoj se pak počeo proizvoditi nakon što je Varteks 1984. godine sklopio ugovor s tvrtkom Levi Strauss & Co. iz San Francisca.

Zanimljivo je da su danas jednako popularni svi modeli pa svatko može pronaći idealan par traperica za sebe. Bilo da volite niski struk, paper bag, boyfriend ili girlfriend kroj, imajte na umu nekoliko cool trikova. Trapezice se nose uz visoke potpetice, jer njihov spoj maksimalno vizualno izduljuje noge.

Hlače visokog struka najbolje će pristajati uz kratke modele majica, što također djeluje na izgled u smislu skraćivanja gornjeg dijela i produljivanja donjeg, dok su paper bag traperice idealne u kombinaciji s bodijima svih vrsta. Pripijena forma bodija i hlače s naglašenim pojasom istaknut će struk.

Skinny hlače koje su popularne već nekoliko sezona izvrsno će izgledati uz sve vrste čizama, zahvaljujući uskim nogavicama te će noge učiniti vitkijima.
I još jedno nepisano pravilo, uski modeli kombiniraju se uz šire komade, primjerice oversized sakoe i majice, dok široke hlače nikada ne bi trebalo nositi u spomenutom spoju jer ćete postići neželjen efekt koji vizualno proširuje.

Naravno da i boja samog trapera utječe na izgled pa tako tamni traper sužava, a svijetli i onaj popularnog špricanog efekta ostavlja realni dojam figure.

Foto: Shutterstock

INSPIRIRAJTE SE

Top gornji komadi

Jedan sako – tri outfita

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići