Rižoto s mladim lukom

Ukusni proljetni recept pripremila nam je Sanja Mijac s bloga Domaćica.

Mladi luk ove je godine došao kao jedan od prvih vjesnika proljeća. Ubran direktno iz vrta, čest je gost na obiteljskom stolu Sanje Mijac, pogotovo u obliku rižota s mladim lukom za koji vam donosimo recept.

 

Kako sama kaže, priprema ga barem jednom tjedno i to najčešće kad nema vremena za dugu pripremu ručka ili večere. Gotov je za svega 20 minuta i zato se već od danas može naći i na vašim stolovima kao dio tjednog menija.

Sastojcima i omjerima se možete poigrati prema svom ukusu i željama. Dobar tek!

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, 74,99 kn; vezica mladog luka (oko 5 komada), 15,99 kn; riža Zlato polje Sant’ Andrea, 23,99 kn; bijelo vino Cuvee Blank Antunović, 59,99 kn; maslac Meggle Premium Butter, 19,99 kn; parmezan DESPAR Parmigano Reggiano d.o.p., 19,99 kn; sve INTERSPAR

 

Priprema:

  1. U tavi na malo maslinovog ulja pržite nasjeckani mladi luk dok ne omekša, zatim dodajte rižu pa i nju malo popržite koju minutu dok se ne zacakli.
  2. Potom dodajte vino, sve skupa dinstajte koju minutu dok ga riža ne upije.
  3. Podlijte sa 700 ml tople vode ili temeljca i ostavite rižoto da se kuha oko 12 minuta, odnosno prateći uputu koliko je potrebno vašoj riži da se skuha. Ukoliko bude potrebno, podlijte ostatkom vode ili temeljca.
  4. Pred kraj kuhanja začinite solju i paprom.
  5. Rižoto maknite s vatre na koju minutu pa u njega umiješajte maslac, miješajte dok se ne otopi.
  6. Zatim umiješajte i parmezan ili sir po želji.
  7. Poslužite toplo.

Foto: Sanja Mijac

INSPIRIRAJTE SE

CityStyle: Slaki Palaki

Lagom