Donosimo vam brz i ukusan ručak prema receptu Sanje Mijac s bloga Domaćica
Ovog mjeseca poigrala sam se jednim slanim receptom i idejom za brz ručak, gotov u maksimalno 30 minuta. Riječ je o rižotu milanese. Sva njegova aroma i boja dolaze od šafrana, a uglavnom se spravlja s goveđim temeljcem, no možete ga pripremiti i s povrtnim, bit će jednako ukusan, zdrav i aromatičan. Poigrajte se okusima i unesite dašak Italije u svoj dom! Dobar tek!
Šafran Kotany, 12,99 kn; maslac Zdenka, 250 g, 13,99 kn; luk crveni, 1 kg, 4,99 kn; arborio riža Zlato polje, 1 kg, 31,99 kn; sir Grana Padano DESPAR, 100 g, 15,99 kn, sve SPAR
Priprema:
- Šafran namočite u otprilike 50 ml toplog temeljca ili vode.
- Ako nemate svoj temeljac, možete ga napraviti tako da jednu povrtnu ili goveđu kocku otopite u vrućoj vodi.
- U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i maslac, pustite neka se otope na laganoj vatri.
- Zatim u tavu dodajte nasitno nasjeckani luk, dinstajte nekoliko minuta dok luk ne omekša.
- Na luk dodajte rižu, pržite je otprilike 1 minutu, dok se ne zacakli, a zatim na nju izlijte bijelo vino.
- Pirjajte nekoliko minuta, dok alkohol ne ispari.
- Zatim počnite dodavati topli temeljac, dodajte samo toliko da temeljac prekrije rižu.
- Ostavite da se kuha, pritom svako malo promiješajte.
- Kako riža bude upijala tekućinu, povremeno dodajte ostatak temeljca i promiješajte svako malo.
- Sredinom kuhanja dodajte šafran namočen u vodi, zajedno s vodom u kojoj se je namakao.
- Kad se riža skuha, maknite posudu s vatre i umiješajte naribani sir, dobro posolite i popaprite, promiješajte i poslužite toplo.
- Netko u ovaj rižoto dodaje svježi peršin, ali vi se možete poigrati pa dodati i malo bosiljka ili nekog drugog začina.
Foto: Sanja Mijac