Jesen – kraljica godišnjih doba

Sezona koja nas nježno poziva da usporimo, redefiniramo svoje ciljeve i napravimo prostor za neke nove planove

Prije svega moram napisati da sam ja netko tko je 29 godina živio ljeto. Sve u mom mindsetu i planeru vrtjelo se oko tih nekoliko mjeseci. Onda je došla 2020., godina koja mi je promijenila tvorničke postavke i nekako gurnula ljeto s trona i učinila jesen apsolutnom kraljicom godišnjih doba. Ovo je sezona koja nas nježno poziva da usporimo, redefiniramo svoje ciljeve i napravimo prostor za neke nove planove. Usudila bih se napisati da je ovo period u kojem ćemo balansirati između ugode (njome ćemo kompenzirati propale planove) i konstantnog probijanja zone vlastitog komfora. Čudan neki miks, ali čudna je i godina u kojoj se nalazimo. U nastavku vam tipkam nekoliko stvarčica koje su mi na umu, a uz pomoć kojih bi vjerujem ne samo “preživjeli” period koji je pred nama već i uživali.

FIRST THINGS FIRST

Meditacija, psihoterapija, knjige. Ako u ovoj godini ne nađemo pet minuta za sebe, onda ne znam kad ćemo. Nedavno sam u jednoj knjizi pročitala da na svijet moramo gledati kao na organizam prepun stanica, baš kao ljudsko tijelo. Da bi taj organizam bio sretan, zdrav i dugovječan, svaka stanica unutar njega mora biti baš takva – sretna i zdrava što za rezultat daje dugovječnost. Te stanice smo mi, sva bića na ovom svijetu i sve ono čemu dajemo energiju. U to ime, ne očekujmo mir i sreću u svijetu dok to isto ne izgradimo u sebi.

LIJEPA NAŠA

Trenutačno pronalazim zadovoljstvo u činjenici da ne moram putovati u druge države da bih iskusila ljepote ovog svijeta, sve je tu, svijet je kod nas doma. Od predivnog vinskog raja na jugu preko Velebita, Like i šume u Kotaru pa sve do magične Istre na zapadu i Slavonije na istoku zemlje. Toliko toga za vidjeti, okusiti i pofotkati. I dalje možemo uživati u novim lokacijama, ali samo pametno. Maskica na lice (nadam se ne one jednokratne), propisana udaljenost i čiste ručice, to je sve što možemo i trebamo. Uživanje nije pauzirano. Jesen u svakom kutku naše zemlje izgleda poprilično magično.

ODNOS PREMA PRIRODI

Ako do sada nismo definirali svoj odnos s prirodom i dogovorili se sami sa sobom kakav planet želimo ostaviti svojoj djeci, krajnje je vrijeme da to učinimo. Ekologija, održivost, utjecaj prehrambene industrije na klimatske promjene samo su neke od riječi koje čujemo na svakodnevnoj bazi. Ako ćete ove jeseni imati viška vremena, preporučujem vam da pogledate neke od dokumentaraca na gore spomenutu temu. Evo jedan koji je izašao nedavno i za koji vjerujem da je korisno da ga svi pogledamo – Kiss the ground. Priča je to o regeneraciji planeta.

BLAGOST

Prije nekoliko mjeseci vozila sam se sa svojom bakom u autu i nešto tako pričamo o životu i u nekom trenutku je upitam kako to da je ostala tako zdrava, vitalna i vedrog duha s obzirom na to da je život nije mazio. Nakon nekoliko sekunda uslijedio je vrlo kratak odgovor – blagost moja Dajice. Bila je blaga, kako prema drugima, tako i prema sebi, moja divna bakica. Ove jeseni i zime čuvajmo naše najstarije, one koji su ujedno i najranjiviji u ovoj pandemiji. Neka nam nježnost i blagost budu misli vodilje.

RECEPTIĆ ZA KRAJ

Najbitnije za kraj! Hah! Što je jesen bez juhe od tikve? Napisat ću vam da ne ostane u zraku – jedno veliko ništa! Vrlo jednostavan recept, koji će vam ugrijati dušu i tilo, što bi se reklo u Dalmaciji. Tipkam u nastavku, a količine prepuštam vama. Na malo maslinova ulja dinstajte kapulu dok ne požuti, nakon toga ubacite kockice bundeve koju ste prethodno očistili i narezali. Kuhajte 15-ak minuta i začinite solju, paprom, ružmarinom, origanom i puuuno muškatnog oraščića (dobro, ovo je opet po vašem izboru, haha). Nakon toga sve izblendajte dok se ne pretvori u finu kremoznu smjesu. Poslužite s bučinim uljem.

Voilà i dobar tek!

Zemljovid Srednjeg Velebita HGSS, Intersport
45 kn
Kuharica Jesen, bio&bio
51,50 kn
Termos boca Miss Wood, bio&bio
169 kn
Lonac od gusa Lava, Lonci&Poklopci by Bajde
899 kn

Foto: Dajana Civadelić i press

INSPIRIRAJTE SE

Jesenski make-up trendovi

Upečatljivi uzorci i forme