DIY za romantičnu spavaću sobu

Pravnica i ljubiteljica DIY kućnih projekata Martina Palić, na Instagramu poznata kao @mako.hr, donosi tutorial za prekrasno i jednostavno školjkoliko uzglavlje

Nakon što sam prvi put predstavila ideju DIY uzglavlja u obliku školjke, komentari su bili fenomenalni, uz nekoliko molbi da smislim način na koji bi se mogao dobiti sličan rezultat, ali uz jednostavnije korake. Ovih dana, pripremajući apartman na moru za sezonu, bila sam u potrazi za uzglavljem koje će biti lako za održavanje. Tada sam se dosjetila ove ideje za brzo i jednostavno uzglavlje nalik onom školjkolikom koje imamo doma.

Školjkoliko uzglavlje za koje vam ne trebaju daske, spužva, tkanina ni tapeciranje. Sve što trebate je boja za zid u boji po želji i nekoliko jednostavnih predmeta koje imate kod kuće: olovka, metar, libela (vaservaga), veća zdjela ili lavor, kist i mali valjak.

Kao i materijali, koraci za izradu ovakvog uzglavlja toliko su jednostavni i izrada je toliko brza da će vam trebati svega jedno poslijepodne za finalni rezultat. Osim toga, ovakvo uzglavlje može se izraditi kako za bračne krevete tako i za jednostruke krevete bez obzira na veličinu, održava se puno lakše nego bilo koje tapecirano uzglavlje pa je tako savršeno i za dječje sobe u kojima su mrlje i slučajne nezgode uobičajene.

Kako izraditi školjkoliko uzglavlje samo bojom za zid?

Prvi korak je više matematički nego DIY. Izmjerila sam širinu kreveta i odredila visinu željenog uzglavlja. Nakon toga, izračunala sam kolika je polovica širine kreveta što mi je trebalo za sljedeći korak. U mom slučaju, to je bilo 192 cm širine, od čega je polovica 96 cm te 110 cm visine, računajući od poda.

Ne bih li olakšala opisivanje sljedećih koraka, koristit ću svoje mjere, a vi ćete ih korigirati sukladno mjerama koje ste sami izmjerili/odabrali. Znači 192 cm ćete zamijeniti širinom svog kreveta, 96 cm ćete zamijeniti polovicom širine svog kreveta, a 110 cm svojom željenom visinom uzglavlja.

Kako bi mi krevet i uzglavlje bili točno na sredini zida, od sredine zida sam izmjerila 96 cm u lijevu i desnu stranu te na obje strane iscrtala crtu okomitu na pod, dužine 110 cm od poda. Zatim sam uz pomoć libele iscrtala ravnu crtu, paralelnu uz pod, na visini od 110 cm od poda. Time sam dobila ocrtani pravokutnik širine 192 cm i visine 110 cm, koji predstavlja vanjske rubove uzglavlja.

Iako uzglavlje može biti i takvo, pravokutno, moja je želja bila da što više nalikuje onome koje imamo kod kuće pa sam se dosjetila brzog trika uz koji se vrlo lako može izraditi valoviti obrub uzglavlja.

Kako bih dobila polukrugove na gornjem rubu uzglavlja, koristila sam stari lavor čije su mi dimenzije odgovarale. Kako je naše uzglavlje široko 192 cm, od ruba do ruba odgovaralo mi je točno 6 polukrugova promjera 32 cm. Ukoliko je vaše uzglavlje uže, možete raditi polukrugove kraćeg promjera ili raditi manji broj ovakvih, bitno je samo da kad širinu uzglavlja podijelite promjerom lavora, dobijete cijeli broj koji označava broj polukrugova.

Na lavoru sam označila dvije točke, sa svake strane po jednu, između kojih je bio promjer 32 cm, koje su mi pomogle da svaki ocrtani polukrug bude identičan. Lavor sam postavila na sam početak gornje linije uzglavlja tako da su ocrtane točke na lavoru stajale točno na rubu ocrtanog pravokutnika. Zatim sam jednostavno olovkom ocrtala rub lavora i isti postupak ponavljala sve do kraja uzglavlja.

Sada kad je moje DIY uzglavlje bilo potpuno skicirano olovkom, bacila sam se na bojenje. Veći dio uzglavlja veliki je pravokutnik koji sam bojila malim valjkom, baš kao što bih bojila i cijeli zid.

Za precizni valoviti rub ovog školjkolikog uzglavlja koristila sam mali kist pomoću kojeg sam rukom ocrtala rub svakog polukruga. Što se bočnih, ravnih, rubova tiče, kako bi oni bili precizni, točno uz ocrtanu crtu možete zalijepiti pik traku.

Nakon završetka bojenja ostavite da se boja posuši pa provjerite je li cijelo uzglavlje ravnomjerno obojeno. Ako naiđete na nejednakosti, jednostavno popravite kistom ili valjkom kako bi cijelo uzglavlje bilo ujednačeno. S druge strane, ako vam je boja prešla preko ocrtanog ruba ili ste slučajno bojom zaprljali ostatak zida, laganim brus papirom prebrusite osušenu zalutalu boju.

I voilà! DIY uzglavlje je spremno za korištenje, a prostorija je dobila jedan statement komad za kojeg bi mi, u klasičnoj tapeciranoj varijanti, trebalo nekoliko dana.

Foto: Martina Palić (IG: @mako.hr)

INSPIRIRAJTE SE

Bestseler za one koji previše misle

BOBANICA

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići