Beauty školica: retinol

Magičan sastojak za sve generacije

U posljednje vrijeme sve se češće priča o retinolu i svatko je od nas o njemu čuo barem jednom, pa makar i samo kao preporuku za uključivanje u beauty rutinu. Iako nismo svi upućeni u njegovo porijeklo i djelovanje, znamo kako se većina žena oko nas koje ga koriste kunu u njegove moći. Bez obzira na to što će nam ponekad i samo ta recenzija biti dovoljna da otrčimo u prvu drogeriju, nije zgorega saznati što zapravo nanosimo na svoja lica.

Kao tip retinoida, retinol je jedan od oblika, odnosno derivata vitamina A i kao kozmetički proizvod dolazi u brojnim formama, od seruma sve do krema te u različitim udjelima u sastavu. Prva moć koja mu se pripisuje i zbog koje su za njim poludjele žene diljem svijeta njegov je anti-age učinak. Ipak, valja imati na umu kako se ne radi o magičnom sastojku koji trenutačno rješava sve znakove starenja. Dapače, za prve rezultate njegova djelovanja potrebno je pričekati 6 do 8 tjedana svakodnevne upotrebe.

Hada Labo, dm, 169,90 kn

Skeydor, Farmacia, 412,93 kn

Kako djeluje retinol? Za razliku od brojnih drugih sastojaka, molekule retinola u pravilu putuju puno dublje u slojeve kože te pomažu tijelu pri proizvodnji kolagena. Odatle i njegov pomlađujući učinak. Međutim, jednom kad se duboke bore pojave, malo je vjerojatno da će bilo koja krema učiniti veliku razliku. Zato je ključno retinol u što ranijoj dobi uvrstiti u beauty rutinu. Naravno, kako to obično biva, anti-aging nije jedini retinolov učinak.

Elizabeth Arden, Douglas, 539 kn

Kiehl’s, 633 kn

Dapače, on će pomoći i kod smanjenja hiperpigmentacijskih mrlja te pojave blažih oblika akni. Naime, kod težih oblika uvijek će najbolje biti obratiti se svome liječniku i dermatologu koji će prema potrebi pripisati retinoid s jačim djelovanjem. Ipak, prije početka korištenja na licu, kao i za svaki preparat, potrebno je napraviti test na unutarnjoj strani podlaktice kako biste bili sigurni da nećete razviti reakciju. Uz to, savjetuje se da proizvode s retinolom koristimo u večernjoj rutini i da obavezno paralelno uz njegovo korištenje nanosimo kremu sa zaštitnim faktorom. U protivnom bi naš retinol mogao imati suprotan učinak te pospješiti nastanak hiperpigmentacije, akni i naravno sitnih bora.

Dermalogica, Dermacare, 659 kn

Shiseido, Müller, 849 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Vratila se naša najdraža modna protagonistica!

Knjige uz koje ćete 2022. postati bolja verzija sebe

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići