Beauty školica: Umjetnost samotamnjenja

Za preplanulu put ne treba vam sunce

Samotamnjenjestrašan pojam od kojeg zaziru brojne žene. Neke zbog loših prethodnih iskustava, a neke zbog mišljenja da proizvod nikad neće dati dovoljno dobar rezultat. Beauty industrija u posljednjem je desetljeću toliko napredovala da oba argumenta padaju u vodu. Vjerujemo kako se većina sjeća onog neugodnog mirisa koji su ostavljali gotovo svi proizvodi, a osim njega, i neurednih tragova najčešće narančaste nijanse. Današnja kvaliteta proizvoda ostavila je negativne strane u prošlosti i omogućila nam da bez straha u vlastitoj kupaonici dobijemo ten iz snova.

Svima su nam poznate negativne posljedice dugotrajnog izlaganja suncu, no to u nama nije ugasilo onu želju da svakog ljeta zabljesnemo u brončanom tenu. Ne samo da preplanula koža ima ljepši sjaj, pogotovo kad je dodatno hidriramo, nego joj i odjeća puno bolje pristaje. Najviše bijeli komadi koji se na njoj posebno ističu. Osim toga, tamniji ten često prikriva nedostatke pa su sitni prištići, ali i celulit nekako manje vidljivi kad nemamo aristokratski ten. Zato često zanemarujemo sve savjete stručnjaka i u prvim ljetnim danima bez zaštite od UV zračenja izlazimo na sunce u njegovim najjačim fazama. Ipak, tu toliko željenu boju možemo postići i na puno manje riskantan način.

Douglas, 99,90 kn

Proizvodi za samotamnjenje dolaze u brojnim izdanjima. Na raspolaganju su nam tako ulja, kreme, sprejevi, mlijeka, pa čak i maramice s kojima s lakoćom postižemo rezultate. I ne, ne morate nakon nanošenja izgledati narančasto. Dapače, kvalitetan proizvod osigurat će idealnu nijansu koju ćete čak moći i prilagođavati potrebama. Pa ćete tako neke proizvode u slojevima moći nadograđivati, a druge kupiti u odgovarajućem tonu. No prije nego što krenete u ovu avanturu, morate znati neka od pravila za što uspješniji rezultat.

Comodynes, Müller, 80,75 kn

Tan Organic, Farmacia, 233,95 kn

Dan prije nego što namjeravate nanijeti proizvod za samotamnjenje obavezno morate napraviti detaljnu eksfolijaciju čitava tijela. Bilo da se odlučite na mehanički piling preparatom i spužvom ili mrtve stanice kože uklonite kemijskim pilingom, pobrinite se da ste to učinili detaljno. Potom obavezno nanesite hidratantnu kremu i u samotamnjenje krenite tek idući dan. Prije nanošenja obavezno se otuširajte, a na izrazito suhe dijelove poput lakata i koljena, ako je potrebno, nanesite tanak sloj hidratantne kreme. Proizvod za samotamnjenje obavezno nanesite nekim alatom poput rukavice za tu namjenu ili kistom. Tako ćete osigurati ravnomjerno nanošenje i izbjeći upijanje proizvoda u dlanove. Naizmjence nanosite proizvod u ravnim i kružnim pokretima, najbolje ispred ogledala kako biste se uvjerili da niste propustili niti milimetar. Ne zaboravite i na područje između prstiju koje će vrlo lako odati tajnu samotamnjenja. I obavezno pričekajte da se proizvod dobro upije prije nego što se odjenete.

Biobaza, dm, 69,90 kn

L’Erbolario, Mandis Pharm, 151,89 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Top outfiti za aktivnosti na otvorenom

Cirkoni i perlice ponovno su in