Igra na danski način

Danci slove kao najsretniji narod na svijetu, a ova knjiga objašnjava zašto je tako

Otkrit ćemo vam jednu tajnu – djeca se vole igrati. Ne treba ih poticati na to, sama tome streme instinktivno. Možda se sjećate kako i koliko ste se običavali igrati kao mali. No vremena se mijenjaju, a s njima i pristup slobodnom vremenu. Naše doba obilježeno je težnjom k uspjehu i ambicijom. Roditelji osjećaju veliki pritisak i odgovornost za svoju djecu te čine sve što je u njihovoj moći da postanu uspješna. I tako, od malih nogu djeca kreću na razne izvanškolske aktivnosti i njihovo vrijeme za slobodnu igru postaje sve kraće.

To je obilježje većine zapadnih kultura u kojima je stjecanje znanja osnovna postavka odgoja. Što dijete može naučiti danas? Kako ga pripremiti za uspjeh u školi (i životu), čak i ako se tek rodilo? Je li igra gubljenje dragocjenog vremena? Ta i slična pitanja prolaze glavama svih roditelja. Nažalost, većina će odabrati naoko složenije rješenje, ali zapravo jednostavnije – strukturirano slobodno vrijeme. Strani jezici, sportovi, radionice, tečajevi glume i slično postali su nova igraonica djece.

Suautorica velikog hita o uravnoteženu roditeljstvu ‘Danski odgoj djece’, Iben Dissing Sandahl, u svojoj je novoj knjizi razradila važan dio danskog odgoja posvetivši se igri. Spomenuli smo u podnaslovu da su Danci najsretniji narod na svijetu. Oni sami smatraju da je kvalitetan odgoj vrlo važan čimbenik u tome, a igra možda i najvažniji dio odgoja. Djetetu treba odgovarajuća količina osobnog prostora u koji odrasli ne ulaze jer će tako najbolje učiti i razvijati se u zonama koje mu odgovaraju. Pružajući taj prostor djeci, posredno im govorimo da vjerujemo u njih kao pojedince te im dopuštamo da svijet istražuju na njima pogodan način.

Ponovit ćemo jer ovo je jako bitno: igranje nije nepotrebno gubljenje vremena, nego temelj dječjeg razvoja. Djeca moraju imati prostor u kojem će testirati svoje i tuđe granice, u kojem će razvijati empatiju, kreativnost i društvene vještine, a taj prostor nalazi se ondje gdje postoji ugodna atmosfera bezbrižne igre.
Autorica smatra da je za slobodnu igru djece nužno ispuniti četiri uvjeta: stvoriti ugođaj (poznati danski hygge), poticati ravnopravnost među spolovima i djecom općenito (izbjegavati bilo kakve igre moći i nadmoći), omogućiti uvjete u kojima će djeca razvijati dobre odnose s drugima te pratiti njihov razvoj igrajući ulogu ‘skele’, tj. pružiti podršku kada dijete treba prijeći na napredniju razinu razvoja.

Autorica je ekonomična s riječima i ne koristi se njima više nego što je nužno pa knjiga nije opširna. Stoga će vas, kada je pročitate, začuditi koliko je korisnog razmišljanja i praktičnih savjeta ponuđeno svakom roditelju koji se prihvati posla. Jedno upozorenje prije kraja: nikako nemojte shvatiti igru kao nešto iz čega se trebaju stvoriti rezultati; slobodna igra upravo je to – nešto spontano, bezgranično, maštovito i neuhvatljivo – platforma na kojoj se granice stvaraju u skladu s razinom djetetova razvoja, a ne utjecajem roditelja ili učitelja. Hoću knjigu, 99 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Kao zvijezda u noći

Ljubavne priče za Valentinovo

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići