Je li Marie Kondo zaista odustala od pospremanja i organizacije?

Mari Domazet donosi odgovor

Dobila sam prije nekoliko mjeseci WhatsApp poruku s linkom, a naslov u stilu: „Zašto je Marie Kondo odustala od pospremanja doma?“ Na prvu me zaintrigiralo, ali sam odmah i pretpostavila o čemu se tu zapravo radi.

Za one koji nisu još čuli, moja imenjakinja s druge strane svijeta, popularna japanka Marie Kondo, bavi se organiziranjem i pospremanjem stvari na jedan svoj specifičan način. Glavna smjernica prilikom raščišćavanja i rješavanja viškova joj je osjećaj radosti koju gaji prema stvarima. Na primjer, prilikom raščišćavanja stvari i odjeće ona predlaže da, kao jedan od glavnih kriterija, uzmemo osjećaj radosti koji nam ta stvar pruža. Ako nam pruža i donosi radost, ostavljamo je, a ako ne, zahvalimo joj se i proslijedimo dalje. Najpopularnija njena metoda je okomito slaganje odjeće koje olakšava i poboljšava preglednost odjeće, naročito u ladicama.

Neovisno o tome kako raščišćavamo i organiziramo, jedno je zajedničko svim metodama i stilovima – postizanje optimalne količine stvari te da su nam one stvari koje koristimo pregledno složene i lako dohvatljive. 

Mnogi su jedva dočekali tu vijest o odustajanju Marie od organizacije. Neki od komentara koji su se mogli pročitati bili su: „Vidiš kako ta organizacija ipak ne funkcionira, znao/la sam ja da je to neka prijevara“ i sl. Ja sam ovu priču prepoznala kao izvrstan primjer da napišem i pokažem što znači imati organiziran dom te ukažem na razliku između dnevnog nereda i onog skrivenogkroničnog.

Marie Kondo svojom je izjavom da više ne posprema zapravo izjavila kako se ne opterećuje više onim dnevnim neredom koji nastaje kao posljedica življenja i svakodnevnog funkcioniranja u domu. Prije joj je prioritet bio da u svakom trenutku sve bude na svome mjestu, ali više nije, pa pretpostavljamo da Marie Kondo pospremi svoj dom pri kraju dana, umjesto više puta tijekom dana i to zvuči skroz normalno i životno. Ono što sigurno nije mislila pod tom izjavom je da odustaje od ideje pospremanja doma i organizacije doma općenito i kako ona nije potrebna.

Kad su nam stvari posložene tako da svaka ima svoje mjesto, da nam je sve pregledno, onda nas taj dnevni nered ne dira i ne predstavlja nam problem (baš kao i sada kod Kondo) jer stvari koje nisu na svojim mjestima vrlo brzo možemo pospremiti.

Ako ipak imamo izazov s malo dubljim neredom po policama, u ormarima i ladicama, ako imamo previše ladica-svaštara, pretrpane ormare i uvijek nešto tražimo, onda taj dnevni nered ima puno drugačiji utjecaj na život ukućana i on se ne može riješiti 15-minutnim pospremanjem. U tom bi slučaju trebalo pristupiti temeljitom raščišćavanju i organiziranju doma kako bi se uspostavio sustav u kojem stvari imaju svoja mjesta i u kojem nam je sve što posjedujemo u domu pregledno i funkcionalno.

Najbolji način na koji se može testirati vrsta nereda u domu je postavljanje pitanja: može li se u 15 – 30 minuta dovesti u red vlastiti dom i vratiti stvari na njihova mjesta? Da bi nam dom mogao u potpunosti služiti i kako bismo se u njemu dobro osjećali, potrebne su dvije stvari – optimalna količina stvari i dobar sistem slaganja stvari, a kada to imamo, dnevni nered nam ne može ništa i ne treba nikom biti opterećenje, baš kao što nije ni Marie Kondo.

Foto: Shutterstock i Mari Domazet

INSPIRIRAJTE SE

Neodoljivi i ženstveni komadi koji će izazivati

Počela je vladavina lana

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići