Moram priznati da su mi kolači s rogačem posebno dragi jer me rogač, odnosno stablo, asocira na bakin vrt. Mislim da je rogač nepravedno podcijenjena namirnica, valjda zbog intenzivnog mirisa. Ali u kombinaciji s ostalim sastojcima u ovom kolaču njegov miris nije toliko jak, a puno je okusa! Svakako vam savjetujem da ga isprobate 🙂
Priprema:
Jaja i šećer pomiješajte pjenjačom ili mikserom pa dodajte naribane jabuke, ulje, vaniliju i rum.
Potom dodajte ostale sastojke i sjedinite.
Smjesu prebacite u kalup za kruh i pecite 50 minuta na 170 °C.
Ostavite kolač da se ohladi prije rezanja.
Ako želite, pospite ga šećerom u prahu.
SPAR proizvodi: brašno (1,29 €), prašak za pecivo (0,29 €), vanilija (2,12 €), mljeveni orasi (2,18 €), smeđi šećer (1,39 €), suncokretovo ulje (1,89 €), jaja (1,17 €)
Savjet:
Mljevene orahe možete zamijeniti bademima ili lješnjacima.
Umjesto ulja možete koristiti rastopljeni maslac.
Uz cimet možete dodati i začin za medenjake.
Kolač možete pripremiti i u kalupu za kuglof ili muffine.
Znate da je kolač pečen kad u njega zabodete čačkalicu i ona izađe suha.
Foto: Bruna Vučak