Ne znam kako kod vas, ali kod mene se uvijek oko Uskrsa, uz nezaobilaznu pincu, radi i makovnjača. Vječito je pitanje raditi makovnjaču s dizanim ili prhkim tijestom. Meni je osobno dizano puno draže, prozračnije i sama makovnjača mi bude puno ukusnija. Danas vam donosim recept kojim su se oduševili svi koji su ga isprobali, pa se nadam da ćete i vi! Uživajte 🙂
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ručno ili mikserom izradite dok ne bude glatko. Trebat će vam sigurno 10-15 minuta miksanja.
Potom tijesto pokrijte čistom krpom i pustite da se podupla na toplom 1 h.
Nadjev pripremite tako što ćete nadjev od maka preliti vrućim mlijekom i ostaviti 30 minuta da nabubri.
Za to vrijeme bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg zajedno s vanilin šećerom i soli.
Snijeg od bjelanjaka špatulom umiješajte u smjesu s makom.
Tijesto premijesite i razvaljajte u pravokutan oblik uz minimalno dodavanje brašna.
Premažite nadjevom, zarolajte i rubove dobro stisnite rukama.
Krajeve odrežite pa prebacite roladu u kalup za kuglof promjera 22-24cm, pazite da vam je spoj tijesta okrenut prema gore, a rubove spojite.
Pustite da se diže dok vam se pećnica zagrije na 160 stupnjeva Celzijevih.
Izbockajte čačkalicom i prelijte s 4 žlice mlijeka.
Pecite 60 minuta.
Pustite da stoji u kalupu 15-ak minuta pa okrenite na rešetku za hlađenje i ostavite da se skroz ohladi prije rezanja.
Po želji pospite šećerom u prahu.
Savjeti:
Ako želite ubrzati vrijeme dizanja tijesta, stavite ga u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva i držite 30 minuta.
Ako ne želite raditi u kalupu za kuglof, onda tijesto prije valjanja podijelite na dva dijela i oblikujte dvije duguljaste makovnjače i pecite ih 35-40 minuta.
Umjesto limun šećera možete staviti koricu limuna.
SPAR proizvodi: brašno (0,89 €), šećer (0,79 €), suhi kvasac (0,12 €), jaja (1,29 €), maslac (1,99 €), mlijeko (1,19 €), nadjev od maka (2,17 €), vanilin šećer (0,19 €)
Foto: PR