Makovnjača idealna za blagdanski stol

Prema receptu Brune Vučak, na Instagramu poznatije kao @yumyumparadise

Ne znam kako kod vas, ali kod mene se uvijek oko Uskrsa, uz nezaobilaznu pincu, radi i makovnjača. Vječito je pitanje raditi makovnjaču s dizanim ili prhkim tijestom. Meni je osobno dizano puno draže, prozračnije i sama makovnjača mi bude puno ukusnija. Danas vam donosim recept kojim su se oduševili svi koji su ga isprobali, pa se nadam da ćete i vi! Uživajte 🙂

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ručno ili mikserom izradite dok ne bude glatko. Trebat će vam sigurno 10-15 minuta miksanja.

Potom tijesto pokrijte čistom krpom i pustite da se podupla na toplom 1 h.

Nadjev pripremite tako što ćete nadjev od maka preliti vrućim mlijekom i ostaviti 30 minuta da nabubri.

Za to vrijeme bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg zajedno s vanilin šećerom i soli.

Snijeg od bjelanjaka špatulom umiješajte u smjesu s makom.

Tijesto premijesite i razvaljajte u pravokutan oblik uz minimalno dodavanje brašna.

Premažite nadjevom, zarolajte i rubove dobro stisnite rukama.

Krajeve odrežite pa prebacite roladu u kalup za kuglof promjera 22-24cm, pazite da vam je spoj tijesta okrenut prema gore, a rubove spojite.

Pustite da se diže dok vam se pećnica zagrije na 160 stupnjeva Celzijevih.

Izbockajte čačkalicom i prelijte s 4 žlice mlijeka.

Pecite 60 minuta.

Pustite da stoji u kalupu 15-ak minuta pa okrenite na rešetku za hlađenje i ostavite da se skroz ohladi prije rezanja.
Po želji pospite šećerom u prahu.

Savjeti: 

Ako želite ubrzati vrijeme dizanja tijesta, stavite ga u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva i držite 30 minuta.

Ako ne želite raditi u kalupu za kuglof, onda tijesto prije valjanja podijelite na dva dijela i oblikujte dvije duguljaste makovnjače i pecite ih 35-40 minuta.

Umjesto limun šećera možete staviti koricu limuna.

 

SPAR proizvodi: brašno (0,89 €), šećer (0,79 €), suhi kvasac (0,12 €), jaja (1,29 €), maslac (1,99 €), mlijeko (1,19 €), nadjev od maka (2,17 €), vanilin šećer (0,19 €)

 

Foto: PR

Brza torta od sira i šumskog voća

Kolač od rogača