Moć boja

One mogu itekako utjecati na naše raspoloženje, razvedriti nas, ispuniti energijom, ali i umiriti. Upravo zato je dobro otkriti značenje pojedinih boja, kojima se dobro okružiti, naročito sada kad vrijeme provodimo kod kuće. A imaju li odjevni predmeti idealnu boju i koje je njihovo značenje prema tipu osobe koja ih nosi, saznajte u nastavku

Blagodati kromoterapije, odnosno terapije bojama, koja se danas provodi lampama u boji, poznavali su još stari Egipćani, Grci, Kinezi, Perzijanci i Indijci, koji su koristili lomove svjetlosti i njima nastojali uspostaviti unutarnji i vanjski sklad. A kako sami sebi možemo pružiti ovu odličnu terapiju? Vrlo jednostavno, odjećom koju nosimo, kao i stvarima koje nas okružuju.

Stoga je ponekad dobro odjenuti nijansu koja će povoljno utjecati na nas u određenom trenutku, a ne onu koja nam se trenutačno nosi. Tako crvena boja, koja simbolizira ljubav, strast i energiju, odlično djeluje na kožu i podiže raspoloženje. Iz toga proizlazi kako osobe koje vole crvenu boju, kada je nose, pršte od zadovoljstva i pozitive, a samim time i njihova koža djeluje svježije.

Ova boja jakog vizualnog dojma, između ostalog, simbolizira hrabrost, ali i privlači pozornost pa je jasno da za nju i u odjevnom smislu treba odvažnosti.

Žene koje vole ovu boju većinom su pozitivne i aktivne. A što kaže modna povijest? U prošlosti je crvena bila statusni simbol pa je samo plemstvo moglo nositi crvene potpetice, u Kini je bila boja vjenčanja, a Rimljanima je označavala početak bitke. A kad bismo birali idealne odjevne komade u crvenoj boji, to bi bilo donje rublje ili haljina.

Nakon snažne, ženstvene boje, tu je ružičasta, koja je u potpunoj suprotnosti s crvenom. Naime, premda je nekada bila muška boja, u novije je vrijeme gotovo uvijek povezivana isključivo uz djevojčice i lutke. Ipak, nedavno je dobila zavidnu titulu milenijske boje.

Iako simbolizira romantiku i nadu, njena nježna strana može biti itekako preporučljiva jer u nama pobuđuje sjećanje na djetinjstvo, a samim time daje nam osjećaj sigurnosti i budi uspomene. Žene koje je nose velike su romantičarke koje na neki način „ne žele“ odrasti. Najpoželjniji dodatak u ružičastoj nijansi bila bi torbica, a od odjevnih predmeta hoodica.

Kad ste lošeg raspoloženja, odjenite boju inspiriranu suncem – žutu, koja će vas učas odobrovoljiti, jer isijava optimizmom, srećom i energijom. Ova se boja povezuje i s intelektom pa na taj način obilježava žene koje je nose kao snažne i promišljene, koje će se snaći u svakoj situaciji.

Boja koja potiče aktivnost i pojačava koncentraciju povoljno djeluje i na rad probavnih organa. Želite li idealan žuti statement komad, odjenite kombinezon ili kaput.

Visoki stupanj pozitive pružit će vam narančasta boja, koja svojom svježinom uspješno otklanja tmurno raspoloženje.

Nastala kao spoj crvene i žute nijanse, ona blagotvorno djeluje na ublažavanje depresije i ubrzavanje metabolizma, a glavne odlike su joj optimizam, pokretljivost, društvenost, samopouzdanje, zaigranost i blagost. Narančasta predstavlja nove početke pa nije loše novu sezonu započeti u narančastom tonu!

Kao idealan narančasti artikl predlažemo tuniku ili vestu, koje će u svoje outfite moći uvrstiti odvažne ljubiteljice mode koje vole pozornost.

Bijela slovi kao nijansa savršenstva, možda upravo zato što označava čistoću, nevinost i mladost. Zbog te njene simbolike i haljina na vjenčanju tradicionalno je bijela. Iako je za mnoge ona idealna ljetna nijansa jer odbija sunčeve zrake pa je ugodna za nošenje po vrućini, ni zimski outfiti nisu lišeni bjeline, koja se kao idealna nameće kada se gradovi i sela zabijele pod snijegom.

Iako pomalo hladna, ona nam pruža određeni smiraj i sigurnost, a ponekad tako poželjnu neutralnost, tako da dobro djeluje na živčani sustav. Žene koje je nose odišu elegancijom i dozom uzvišene distance, a kao idealne bijele komade, osim vjenčanice, izdvajamo sako ili lanene hlače.

Možda upravo zato što je nastala kao kombinacija vatrene crvene i hladne plave,  ljubičasta u sebi nosi kontradiktornost, povezuje se s plemstvom, ali i duhovnošću. Vrlo je rijetka u prirodi, a možemo je pronaći u poljima lavande i kao skromni cvijet, ljubičicu. Ona potiče kreativnost i donosi nadahnuće te simbolizira pokoru, moć, ali i dostojanstvo i mudrost.

Ljubičasta zapravo nosi mnogo suprotnosti u sebi, baš kao i osobe koje je rado nose. Iako je naizgled vrlo smirujuća, ona u sebi krije snažnu energiju crvene boje iz koje je proizašla. Top komadi svakako su nježna bluza ili pak maxi haljina.

Patite li od migrena, posegnite za plavom bojom, bojom morskih i nebeskih prostranstava, za koju se tvrdi da smiruje bolove u leđima i vratu te se koristi u terapiji nesanice i regulaciji tjelesne težine.

Ovo je također jedna je omiljenih boja interijera, a osim što se odlično uklapa u prostor, daje mu elegantan, ali i umirujući ugođaj. Poznata kao boja inteligencije, iako hladna, plava simbolizira harmoniju, vjernost, povjerenje, beskonačnost, a po raznim istraživanjima, ubraja se u omiljene boje muškaraca i žena.

Rado je nose emotivne osobe kojima nije teško izraziti svoje osjećaje. Komadi koje rado biramo najčešće dolaze u formi košulje ili pak odijela, koji su idealni format za ovu osnovnu boju.

Foto: Shutterstock

INSPIRIRAJTE SE

Koje trendove čuva mamin ormar

Vječne traperice

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići