Sezona jagoda je već u punom jeku, tako da sam danas odlučila napraviti jedan klasik od kolača. Mrvičasta prhka pita od sira nam je svima dobro poznata, a ja sam je odlučila obogatiti jagodama za pravo proljetno osvježenje! Nadam se da ćete je isprobati, te da će vam se svidjeti kao i meni! Uživajte! 🙂
Priprema:
Prvo pripremite prhko tijesto tako što ćete u posudu dodati brašno, prašak za pecivo i šećere.
Potom dodajte maslac narezan na listiće pa izradite rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte žumanjke i umijesite glatko tijesto.
Tijesto podlijelite na dva dijela, ne treba biti precizno, da jedan bude veći, drugi manji.
Veći dio tijesta spremite u hladnjak, a manji u zamrzivač, na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Prvo bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Potom u posudi pomiješajte sir, vrhnje, šećere i oštro brašno pa dobro sjedinite.
Na kraju špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Veći dio tijesta utisnite u kalup promjera 25 cm, izbockajte ga vilicom pa premažite džemom od jagoda.
Preko džema rasporedite kremu od sira, a po vrhu posložite nasjeckane jagode.
Sada manji dio tijesta iz zamrzivača naribajte preko jagoda.
Pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta.
Pustite da se skroz ohladi na sobnu temperaturu, a potom i u hladnjaku nekoliko sati da se stisne.
Poslužite!
Savjeti:
Ako vam se tijesto ne želi povezati dodajte 1 žlicu kiselog vrhnja ili hladne vode.
Umjesto limun šećera slobodno naribajte koricu limuna.
U nadjevu umjesto svježeg sira možete koristiti i posni sir, ricotta sir ili običan krem sir.
Oštro brašno u nadjevu možete zamijeniti gustinom.
Umjesto okruglog kalupa za tart/tortu, možete koristiti i pravokutnu vatrostalnu posudu ili lim za pečenje.
SPAR proizvodi: maslac (1,89 €), oštro brašno (0,99 €), jaja (1,49 €), džem od jagoda (2,29 €), kiselo vrhnje (0,39 €), svježi sir (1,09 €), vanilin šećer (0,19 €), prašak za pecivo (0,29 €)