Najčešće pogreške prilikom organiziranja ormara i kako ih izbjeći

Mari Domazet, organizatorica domova, donosi rješenja

Sigurno ste se, barem jednom, našli u situaciji da ne možete pronaći nešto u ormaru. Ovo je vrlo čest problem mnogih ljudi, a jedan od razloga za to je neorganiziranost ormara. U suradnji s Mari Domazet, donosimo savjete kako ovome doskočiti.

No, prije nego li krenemo s organizacijom potrebno je ispuniti preduvjet optimalne količine odjeće. Svaki ormar ima svoj kapacitet i, kako bismo kvalitetno pristupili organizaciji, prvo moramo uskladiti količinu odjeće s volumenom ormara. To najčešće znači raščišćavanje odjeće i rješavanje viškova i stvari koje ne nosimo. Dodatne savjete i motivaciju za raščišćavanje možete pročitati ovdje.

Zašto uopće organiziramo ormar? Cilj nam je dobiti bolju preglednost da bismo u svakom trenutku bili svjesni onoga što posjedujemo i kako nam odjeća ne bipala u zaborav“.

Kao profesionalna organizatorica često imam priliku sudjelovati i savjetovati prilikom reorganizacije ormara te sam primijetila učestalo ponavljanje nekih pogrešaka koje smanjuju preglednost.

  1. Neadekvatno slaganje odjeće na policama

Način slaganja odjeće treba biti usklađen s dimenzijom i kapacitetom zadane police. Ispravan način ne postoji, poanta je pronaći način koji najbolje odgovara mjestu na koje se odjeća sprema. Praksa koja kod većine funkcionira jest korištenje tehnike slaganja u uži pravokutnik jer tako na polici, umjesto jedne visoke hrpe, dobivamo dva reda uredno složene odjeće.

  1. Korištenje različitih modela vješalica

Drvene, plastične, crne, bijele, šarene, plišane… Različiti modeli, ali i boje vješalica doprinose vizualnoj neujednačenosti u ormaru. Utjecaj ove pogreške vjerojatno nećete primijetiti dok je ne ispravite. Zato savjetujem da uskladite vješalice tako da svaki korpus ima isti ili sličan model vješalica. Sve vješalice koje posjedujete sortirajte prema modelu i boji te iste, odnosno slične, složite unutar jednog dijela ormara i isto ponovite sa svim vješalicama u svim dijelovima ormara s vješanjem.

  1. Vertikalna neiskorištenost prostora

Ovo je slučaj koji sam imala priliku vidjeti u svim ormarima. Ovu bismo pogrešku mogli pripisati samoj izradi ormara, odnosno organiziranju i unutrašnjem dizajnu ormara. Najočitija je u dijelu s policama u kojem su evidentni veliki razmaci, točnije udaljenosti, između dviju polica. No, ova je pogreška zapravo i velik potencijal za povećanje kapaciteta te za postizanje bolje preglednosti u ormaru. Najučinkovitije rješenje za ovaj izazov je dodavanje novih polica, ali postoje i druga rješenja poput visećih košara ili umetaka za police. Međutim, smatram kako su, dugoročno gledano, dodatne police ipak najbolje rješenje. Njihovim dodavanjem automatski dobivamo više mjesta za slaganje odjeće, što nam omogućuje bolje sortiranje prema kategorijama.

Desna strana – vertikalna neiskorištenost prostora

Lijeva strana – maksimalna iskorištenost dodavanjem polica

Svi navedeni izazovi i njihova rješenja u službi su stvaranja što bolje preglednosti u ormaru. Ne postoje točna pravila kako organizirati ormar, ali zato postoje smjernice koje će vas voditi prema tome. Ako se pitate kako ćete znati jeste li dobro organizirali ormar, odgovorite si na pitanje: Je li ormar prozračan i pregledan? Osjećaj prozračnosti i preglednost stvari najbolji su pokazatelj dobre organizacije.

Foto: Pexels i Mari Domazet

INSPIRIRAJTE SE

Maksi haljine za nepogrešiv styling

Nenadmašna moć bež obuće