Proljetno čišćenje ormara

Uz savjete organizatorice domova Mari Domazet

Mari Domazet profesionalna je i strastvena organizatorica domova. Misija joj je svojom uslugom organizacije pomoći muškarcima i ženama da se bolje osjećaju u svom životnom prostoru, ali i da jednostavnije žive. Vjeruje kako svaki dom može biti uredan i funkcionalan, da može biti mjesto opuštanja, a ne izvor stresa. Sada je odlučila svoje savjete podijeliti i s nama kako bi svima pomogla ostvariti misiju proljetnog čišćenja. Neka i vaši ormari spremno dočekaju proljetno-ljetnu sezonu!

Neka i vaši ormari budu prozračni

Kad bismo morali izabrati samo jednu riječ koja bi opisala garderobni ormar kakav bismo voljeli imati, mislim kako bi se svi složili da bi to bila riječ – prozračnost. No, je li to uopće moguće postići?

Prozračnost ormara ćemo postići u onom trenutku kada količina odjeće u njemu bude u skladu s količinom mjesta kojim raspolažemo, stoga ćete u ovom tekstu pronaći smjernice za raščišćavanje i eliminaciju odjeće koja vam više nije potrebna. Raščišćavanje ormara većini je vrlo izazovna jer nas direktno suočava s našim emocijama, mislima i uvjerenjima. Samo se pokušajte prisjetiti koliko ste puta rekli „možda ću još obući“, „skupo smo platili“, „čuvamo zbog uspomena“, „žao nam je ovo baciti“.

Ormar prije organizacije

Ono što je pozitivno u cijeloj priči jest činjenica da nakon što jednom iskusimo kakav je to osjećaj pri pogledu na raščišćen i prozračan ormar, održavanju takvog stanja s lakoćom ćemo se i vraćati, uvijek! Dobro je poznato da nosimo samo 20 posto od ukupne količine odjeće, pa nam je cilj učiniti sve što je potrebno da nam ta količina odjeće bude pregledna, prozračna i pri ruci. To zaista zvuči kao nešto što nije strašno teško, ali prvo moramo ostatak odjeće pregledati, isprobati, sortirati, pravilno pohraniti ili donirati, prodati i reciklirati.

Uredan i posložen ormar

Smjena godišnjih doba

Svaka smjena godišnjih doba prilika je za pregled i organizaciju odjeće. Upravo zato većinu poslova s ormarima obavljamo upravo na prijelazu i z jedne u drugu sezonu. Sada prvo treba dobro pregledati svu zimsku odjeću, obratiti pažnju na proljetne komade, pregledati što imamo, kako bismo znali što nam nedostaje i da bismo bili sigurni da su nove stvari koje će pristići u ormar zaista ono što nam je bilo potrebno.

Ladica prije raščiščavanja

Zimsku odjeću treba pravilno spremiti kako bi nas dočekala uredna za iduću sezonu. Za to možemo koristiti razne spremnike, a poželjni su oni koji se mogu zatvoriti, zbog prašine, a za posebne komade postoje i vakuumske vrećice. Sve to treba spremiti u manje dostupne dijelove ormara kako bismo oslobodili što više mjesta za sezonsku odjeću.

Ladica u kojoj je sve uredno posloženo

Smjernice i pomoć pri raščišćavanju

Ono što nam može još olakšati proces eliminacije stvari jest da pregledavamo jednu po jednu kategoriju odjeće. Tako ćemo osvijestiti koliko zapravo imamo debelih džempera, koliko jakni, kaputa, šalova i drugih komada odjeće. Treba biti iskren sam sa sobom i odgovoriti sebi za svaki komad odjeće koliko je puta nošen jer ako je odgovor često, onda taj komad može ostati u ormaru. Nadalje, ako nešto ne nosimo često, pitamo se je li problem u boji, modelu i veličini, je li u skladu s našim stilom odijevanja, potrebama i aktivnostima te, na kraju, postoji li mogućnost da ćemo ga nositi u idućoj sezoni. Ako se i dalje premišljate, taj komad odjeće odmah isprobajte i donesite odluku.

Ormar nakon proljetnog čišćenja i organizacije

Za takve dileme volim koristiti misao Marie Kondo koja kaže da dođe vrijeme kada nam stvari ili odjeća ne mogu više pružiti taj osjećaj radosti kao nekada jer su ispunili svoju svrhu. Tada je vrijeme da se od njih i oprostimo, da ih proslijedimo dalje.

Uredan i organiziran ormar u kojem je sve na svome mjestu

 Teorija boja

Također, u odluci o zadržavanju ili odbacivanju odjeće može vam pomoći „Teorija boja“ (Art of Colors) koja govori o tome da svakome od nas, ovisno o našoj boji kose, očiju i kože te o njihovim međusobnim kontrastima, postoje boje i tonovi (nijanse) koje nam bolje ili lošije stoje. Prema toj teoriji, svatko od nas spada u jedno od četiri godišnja doba i zato u nekim bojama izgledamo svježe, a u drugima djelujemo umorno. Prema tome, možete odrediti svoju paletu boja koja će vam pomoći u odluci da nešto ostavite u ormaru ili proslijedite dalje.

Ormar u kojem svaki odjevni predmet ima svoje mjesto

Odjeća za „po doma“

Sigurna sam da je svima dobro poznata odjeća koju ostavljamo jer ćemo je „nositi po doma“. Često u ormarima zauzima veoma puno mjesta, stoga je potrebno i nju obavezno ubaciti u proces raščišćavanja i eliminacije.

Svaka kategorija odjeće ima svoje mjesto

Čest je slučaj da takvu odjeću zadržavamo zato što nam je žao riješiti, pa je stavljamo u kategoriju ‘za po doma’. U slučaju problema s odvajanjem od starih trenirki ili omiljene majice iz srednje škole, korisno je zapitati se kakvu energiju imaju takve stvari i zašto nam je problem otići tako odjeveni u dućan. Tada je potrebno biti realan i priznati sebi da su nam dovoljne 2 uredne kombinacije ‘za po doma’ po svakoj sezoni, a ostala odjeća može dalje.

 

Gdje s odjećom koju smo odlučili eliminirati?

Prilikom raščišćavanja odjeću možemo odmah sortirati na onu koju više nije nosiva i koja ide u reciklažu te na odjeću koja je u dobrom stanju i koju želimo donirati ili nekome proslijediti.

Što se tiče kategorije za reciklažu, postoji nekoliko izbora. Odjeću možete odnijeti u reciklažni ormarić ako postoji u vašem gradu ili mjestu, također odnijeti u trgovine koje staru odjeću mijenjaju za popuste ili potražiti jednu od socijalnih zadruga koje se bave recikliranjem tekstila.

Odjeća spremna za donaciju ili poklanjanje

U slučaju kada je odjeća u dobrom stanju možete ju prodati, ali budite realni s cijenom i brzi kako se ne bi dogodilo da odjeća ostane u vrećici još dugo vremena. Što se pak tiče doniranja, raspitajte se djeluje li u vašoj okolini udruga koja pomaže potrebitima, kontaktirajte lokalne podružnice Caritasa ili postavite oglas na Facebooku u nekoj od grupa za poklanjanje odjeće.

Sve na svome mjestu

Prozračni ormar, sretni vlasnici

Nek vam riječ prozračnost bude glavna vodilja tijekom procesa raščišćavanja jer zaista je potrebno osvijestiti činjenicu da u garderobnim ormarima posjedujemo velike količine odjevnih predmeta koje ne koristimo, a koji su ispunili svoju svrhu. Upravo je ta odjeća ono što stoji na putu između sadašnjeg stanja i prozračnog ormara.

Foto: Mari Domazet

 

INSPIRIRAJTE SE

Detalji u bojama proljeća

Knjige koje jednostavno morate pročitati

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići