Nova godina, nove mantre!

Težnju stavite na zadovoljstvo, a ne na savršenstvo i budite blagi prema sebi!

Vjerujem da ćete primijetiti da je ovaj tekst drugačiji od svih prethodnih koje potpisujem. Ovo nije jedan od onih “lakih” tips and tricks for this and that tekstova. Nemojte me krivo shvatiti, ja obožavam tekstove tog tipa, ali ovaj je ipak malo drugačiji, dublji. Voljela bih da uzmete šalicu čaja ili kave i da odvojite dvadesetak minuta kako biste u tišini pročitali tekst i zamislili se nad njim.

Moje dvadesete su uglavnom izgledale tako da bih 31. 12. donijela neku ekspresnu odluku za godinu koja dolazi i još ekspresnije bih je prekršila i to već u prvom tjednu nove godine. Haha, zvuči poznato? I onda, naravno, kreću oni dobro poznati osjećaji nezadovoljstava i lekcije samokritike. Postoji niz događaja koji su me unazad dvije godine natjerali da se saberem, sakupim misli i dobro razmislim u kojem pravcu želim živjeti ovaj dar koji sam dobila – život! Putem sam naučila da je jedna od najvećih pogrešaka prilikom donošenja bilo kakve odluke da u startu sebi ne dozvoljavamo pokušaj kršenja iste jer smo onda loši, nedisciplinirani, ma totalni nevaljalci. I tu se priča završava. E pa moram vam reći da tu igra tek kreće. Dođite k sebi, ustanite i krenite ispočetka. U naslovu članka sam namjerno izostavila riječ odluka, jer mi je mantra kao takva puno prihvatljivija, blaža i bliža meni, ne zvuči super ozbiljno kao odluka. Birajmo pametno riječi jer one zaista utječu na nas.

U nastavku vam donosim nekoliko mantri koje će vam, ja se nadam, poslužiti u ovoj godini. Prije svega, ne zaboravite biti blagi prema sebi. Sjetite se jednog od prijašnjih tekstova i savjeta bake Franke. Blagost prije svega. Pa krenimo…

Moje tijelo je moj hram i dajem mu ono što mu treba

Koristite ovu mantru kad vaši kolege u uredu na pauzi donesu punu vrećicu pekarskih proizvoda i sokova i to već peti dan u tjednu. Sjetite se da je vaše tijelo vaš hram, tu je za vas i kad vi niste bili za njega. Ono vam šalje signale na koje se u ovoj godini više ne smijete oglušivati. Vaše tijelo zaslužuje biti zdravije. Vaše tijelo služi vas, ali istovremeno i zaslužuje vaše poštovanje.

Dajem najbolje od sebe

Živimo u vremenima gdje je jedan bolji od drugog kad ispred sebe ima više planova, ciljeva i upisanih prekovremenih radnih sati. Opće je prihvaćeno i normalno da smo postali kultura koja stalno trči za nečim. Toliko vremena provodimo na poslu, da smo u uredima počeli stvarati nove obitelji, pored one koja nas čeka kod kuće i vapi za našim vremenom i pažnjom. Kad razmišljamo o budućnosti postajemo anksiozni jer nikada nije dovoljno. Nikada. Od svih mantri, od srca vam želim da vas ova prati kroz cijelu godinu.

Spreman/Spremna sam krenuti dalje

Ostavljamo jednu od najtežih godina iza nas. Nekada iako sami direktno nismo iskusili katastrofu, osjećamo se kao da je naša. Kolektivno smo ušli s niskom energijom u novu godinu, ali sada je vrijeme da kažemo sebi da je u redu krenuti dalje. U redu je smijati se. U redu je veseliti se novim događajima. U redu je planirati. U redu je očekivati bolja vremena, jer bolja vremena dolaze.

Težim zadovoljstvu, ne savršenstvu

Poanta života nije da sve bude savršeno, jer to nikada neće niti može biti. Vjerujte mi kad vam kažem da vas razumijem. Često sama želim da je sve tip top ili da barem tako izgleda, a iznutra se lomim. Društvene mreže, oglasi, susjedova zelena trava, sve može izgledati tako čarobno. U ovoj godini vas pozivam da budete ranjiviji, otvoreniji, pokažite svoje slabe točke. Recite neke stvari naglas. Tražite točku u kojoj ćete se osjećati zadovoljno. Kad kažem zadovoljno, ne mislim na mamino zadovoljno, suprugovo zadovoljno ili zadovoljno vašeg djeteta. Ono iskreno vaše zadovoljno.

Blag/Blaga sam prema sebi (čisto još jednom, da ne zaboravite)

Ovo je super bitno, onako najbitnije. Što god prolazili, gdje god se nalazili, koliko god puta zgriješili, bitno je biti blag prema sebi. Prije nekoliko dana sam pročitala da će odnos kakav uspostavimo sa samim sobom odrediti sve naše ostale odnose i vjerujem da je to istina. Ovu mantru koristite kad je teško. Oprostite sebi, oprostite drugima. Neka nas 2021. nosi na krilima blagosti. Budimo blaži prema sebi, obitelji, kolegama, životinjama, okolišu…

Foto: Daria Opačak, Alice World Photography

I došli smo do kraja. Ovo su mantre koje koristim i koje ću nastaviti koristiti kroz godinu u kojoj se nalazimo, bez ijedne odluke na osobnom polju. Od srca se nadam da će i vama poslužiti putem. I za kraj ću još ovo podijeliti, a sa mnom je podijelio jedan od mojih učitelja – čovjek može sve što hoće, samo kad bi htio ono što može. Neka vam ovo bude najljepša godina do sada! Pusa, D.

Eko Ashwagandha čaj Darvitalis, dm, 29,90 kn
Carpe diem danas, bio&bio, 139 kn

Foto: Dajana Civadelić, Daria Opačak (Alice World Photography) i press

INSPIRIRAJTE SE

Obucite se poput Skandinavki

Najslađi komadi sa sniženja

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići