Organizacija mira

Ulazak u novu sezonu idealno je vrijeme za inventuru života i organizaciju nadolazećeg razdoblja

Bilo da se radi o poslu, svakodnevnim obavezama ili rasporedu unutar obitelji, pravilna organizacija je nešto što mi donosi određeni mir. Kako sam majka sada uskoro dvogodišnje djevojčice koja zahtijeva svu moju pažnju, u danu mi ne ostaje previše vremena za donošenje odluka i sastavljanje popisa pa sam se unazad godinu dana odlučila ustajati u 5 sati ujutro. Teško je to opisati nekome tko nije probao – bistrina uma i taj osjećaj da nešto stvaraš te da si u plusu naspram većine koja još uvijek spava donose mi određeno zadovoljstvo i garanciju da ću taj dan obaviti veći dio onoga što sam naumila. U nastavku sam napisala nekoliko rečenica o bitnim mi stvarima i načinu na koji se organiziram. Pa krenimo!

BRIGA O SEBI

Na prvom mi je mjestu, ali nije oduvijek bilo tako. Dizanje u 5, gledanje u vision board, meditacija, tjelovježba, vizualizacija i pisanje dnevnika ili čitanje. Sve ovo skupa nekada traje pola sata, nekada sat. Nekad nešto preskočim, ali baza je uvijek ista. Na kraju balade tuširanje. Uvijek se trudim da ovaj raspored bude u skladu s mojim psihofizičkim stanjem pa ako osjetim da sam premorena, ostanem spavati do 7 sati! Vjerojatno nekome ovo sada zvuči mazohistički, ali za mene je ovo jedina shema koja funkcionira ako se želim ostvariti na svim željenim poljima. Buđenje sa suncem danas je moj životni moto, a nekad sam se rugala svojoj majci. Do kraja ostajem vjerna klubu „Budni u 5“ – pridružite mi se, čekam vas (u 5, naravno)!

POSAO

Voljela bih sada napisati da sam jedna od onih koja prvo obavlja zadatke koji mi najteže padaju, tako da idem prema lakšima, ali to nije slučaj. Bez obzira na prioritete, poslove dijelim na one koje obavljam sama, u timu i s obitelji. Bitno mi je svakodnevno usklađivanje, komuniciranje i da sam sigurna da poslovi idu svojim tijekom. Na kraju svakog tjedna označim zadatke koje moram, mogu, ali i ne moram (ali bi bilo poželjno) obaviti. Koliko god aplikacija stavila na svoj mobitel, uvijek se vratim dobrom starom papiriću koji vječito tražim po torbicama. NOTE TO MYSELF: napraviti organizaciju papirića!

VEZE

Tu ništa ne prepuštam slučaju. Svi bitni datumi su mi u glavi, a za one koji nisu sam s vremenom shvatila da i nisu toliko bitni. Sve velike datume obavezno slavim! Volim članovima svoje obitelji pripremati iznenađenja i dati im do znanja da su mi važni i posebni, uvijek imam barem jedan događaj na umu koji planiram vezano za neku obiteljsku proslavu ili putovanje. Generalno, brinem se o svima oko sebe, pazim na sistematske i ostale godišnje preglede kod doktora, ali i na odlaske veterinaru. Takve napomene držim spremljene u kalendaru i podešene su da zvone na određeni dan u godini. Brinem i o događajima članova svoje najuže obitelji i uvijek se trudim da na neki način to i obilježimo. Ovakve stvari zacrtam na početku svakog mjeseca.

DOM

Kada se radi o organizaciji doma, u zadnje vrijeme volim razmišljati tako da godinu podijelim na sezone i tako pristupam i svome gnijezdu. Prilagođavam se vanjskoj situaciji i tu čaroliju se trudim prenijeti unutra, bilo da se radi o dekicama, mirisnim notama svijeća ili samim namirnicama koje ćemo konzumirati. S godinama se polako ali sigurno približavam ideji da je manje više pa tako planiram i svoju garderobu, knjige, kozmetiku i sl. Stavljam naglasak na kvalitetu, a to dođe s godinama. Vjerujte svojim majkama, jer ja nisam! Jako mi je bitno kad netko uđe u naš mali stan da se osjeća kao da je doma. Dom je oaza mira, ljubavi i sigurnosti i volim vjerovati da svi koji uđu u naš dom to i osjećaju.

ODMOR

Moj cijeli život je fokusiran na trenutke odmora. Bilo da se radi o ležanju pod dekicom ili putovanju na drugi kraj svijeta, odmor je odmor i svima je potreban više nego ikad prije. U moru obaveza, informacija i ostalih nedaća koje su nas snašle u stoljeću u kojem živimo, mnogi su zaboravili odmarati. A neki, čini se, kao da misle da na to nemaju pravo i da je to luksuz bogatih. Organizacija odmora u vidu putovanja je uvijek na mojoj listi i u glavi, to me iskreno pokreće. Strastveni sam zaljubljenik u putovanja i nove obzore, trudim se da barem jednom godišnje odemo u inozemstvo i posjetimo nešto novo, ali s godinama postajem sve privrženija nekim već dobro poznatim lokacijama. Bit će da starim! Na dnevnoj bazi u moj odmor spada šetnja sa psom našom ulicom ili maženje na kauču s mojom curicom – najjednostavniji momenti mi nerijetko najviše napune baterije.

Kraj je ljeta, kraj jedne sezone, i sada je idealno vrijeme da napravimo inventuru onoga što nosimo u iduće godišnje doba, a što ostavljamo za sobom. Na što se želimo više fokusirati i na čemu još možemo i želimo raditi. Napravite popise, meni oni uvijek donose neku dozu uzbuđenja. Neke stvari možemo prepustiti slučaju, ali ja kao prava horoskopska djevica vjerujem da je organizacija pola uspjeha i toga se čvrsto držim.

Warm Hug set Dormeo, Top Shop, 399,90 kn
Mirisna svijeća The Ritual of Jing, Douglas, 179 kn
Čajnik, Lonci&Poklopci by Bajde, 108,97 kn

Foto: Dajana Civadelić i press

INSPIRIRAJTE SE

Filmski hitovi na velikom platnu

Živopisna i intenzivna

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići