Popularna psihologinja s TikToka napisala je hit-knjigu

Preporuku za novi hit donosi Branko Matijašević

Odakle dolaze informacije koje vam nude sadržaje kojima ispunjavate slobodno vrijeme? Već godinama su društvene mreže jedan od glavnih kanala dijeljenja preporuka filmova, knjiga, glazbe i svega ostalog čime se rado zaokupljamo. Ipak, čini se da je TikTok postigao utjecaj na književni ukus kakvom se nitko nije nadao. Mnogo je naslova postalo popularno objavama na toj mreži, a oni koji proučavaju svjetske top liste (ljestvice najprodavanijih naslova) ne mogu se načuditi kojom brzinom neka knjiga osvoji publiku, a stigla je, naizgled, niotkud.

I evo nas kod nedavno objavljenog psihološkog priručnika doktorice Julie Smith koji je naslovila „Zašto mi to nisu rekli prije?“ Svoj je utjecaj gradila preko spomenutog TikToka na kojem je prati više od tri milijuna ljudi. Krenula je od jednostavne ideje: zašto se mentalnom zdravlju ne bismo posvetili slično kao fizičkom? Zar moramo imati doista ozbiljnih problema prije nego što svoju psihu shvatimo ozbiljno? Drugim riječima, „bolje spriječiti, nego liječiti“ za emocije koje su ključ psihičkog blagostanja.

U svojim je videima Smith odlučila ogoliti sve aspekte emotivno-misaonog aparata koji često ne funkcionira optimalno. Njezina kratka i vrlo upečatljiva predstavljanja izazova poput pretjerane zabrinutosti, niskog samopouzdanja, opsjednutosti mislima i slično stigla su na TikTok kao osvježenje koje su prigrlili milijuni. Primjere Smith vadi iz svoje desetogodišnje prakse terapeuta te ih razlaže na čimbenike koje je lako razumjeti, a sve to koristeći se slikovitim primjerima.

Knjiga je u veljači objavljena u originalu te je postala momentalni hit u Velikoj Britaniji te do danas ostaje na prvom mjestu prodanosti. Hrvatsko nas je izdanje u knjižarama dočekalo u ožujku te pokazalo da izdavači prate svjetska zbivanja.

No što ćete pronaći u knjizi? Smith smatra da je svakodnevni život riznica znakova koji ukazuju na poteškoće u snalaženju s „teškim“ emocijama te tvrdi da većini pojedinaca nije potreban terapeut već alati kojima će sami riješiti probleme. Kao i s fizičkim zdravljem, mentalnom zdravlju treba pristupiti s upornošću i konstantnom vježbom. Zašto i dalje postoji stigma koja prati psihološke probleme, misterij je koji autorica želi iznijeti na svjetlost dana.

U knjizi ćete naučiti kako raditi sa svojim lošim raspoloženjima (nije da ih nemate, zar ne?), kako se motivirati iznutra, kako se nositi s emocionalnom boli, kako prestati sumnjati u sebe, kako smanjiti osjećaj straha i stres itd. Svakako teme o kojima se govori u brojnim self-help priručnicima. No zašto je ovaj toliko drugačiji? Zavirite u knjigu. Hoću knjigu, 129,00 kn

@drjuliesmith

I cover how to deal with overthinking and unwanted thoughts in my book. Link in bio to order 😊 #anxietyrelief #therapy #tiktoktherapist #anxiety #ocd

♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor – Tom Bailey Backing Tracks

Foto i video: TikTok, Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Varteks – proljetna kolekcija svjetskog prizvuka

Ovog proljeća boje su prioritet i u domu!

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići