Razgovor s vlasnikom najhrabrijeg psa

Najhrabriji pas na svijetu posjetio je Zagreb, a mi smo razgovarali s njegovim vlasnikom.

Kujica Gobi, poznata iz velikog bestselera „U potrazi za Gobi”, posjetila je Hrvatsku u kojoj je, zajedno sa svojim vlasnicima, autorom knjige Dionom Leonardom i njegovom suprugom Lucjom, sudjelovala u promociji i dobrotvornoj utrci „Trčimo s Gobi” kojom su prikupljana sredstva za napuštene pse iz skloništa u Dumovcu. Iako je autor bio izuzetno zauzet, pristao je odgovoriti na nekoliko naših pitanja.

Kada ste vi i supruga Lucja počeli trčati? U knjizi doznajemo da ste trkački život započeli kasnije nego što je uobičajeno.
Lucja je prva počela trčati, istrčala je prvih deset kilometara 2008. godine, a zatim 2012. i prvi maraton. Ustvari, još sam kao tinejdžer sudjelovao na zapaženim natjecanjima, ali ulaskom u dvadesete počeo sam piti, previše jesti i pušiti najmanje kutiju cigareta dnevno. Godine 2013. godine kladio sam se s prijateljem u to tko može brže istrčati maraton dug deset kilometara. Tad sam počeo trenirati za svoju prvu utrku. Dobio sam okladu i završio utrku za sat i dvadeset osam minuta. Tada nisam ni slutio da će trčanje postati važan dio mog života, što je zanimljivo jer nije baš da uživam u njemu.

Kako ste upoznali Gobi i tijekom koje utrke? Kako biste opisali sam taj maraton?
Trčao sam sedmodnevni 250-kilometarski maraton od šest etapa u kineskoj pustinji Gobi. Maraton je uključivao samostalno opremanje, stoga smo morali nositi svu hranu i pribor potreban da bismo preživjeli. Jedino što smo dobivali bila je voda na kontrolnim točkama. Maraton se održavao na jednoj od najzahtjevnijih lokacija i to po izuzetno zahtjevnim vremenskim uvjetima.
Gobi je bila lutalica, pojavila se iz vedra neba i pridružila mi se tijekom drugog dana, kad je istrčala 125 od ukupno 250 kilometara utrke. Povezali smo se i naša je spona bila toliko neraskidiva tijekom utrke da sam htio Gobi odvesti kući u Veliku Britaniju gdje sam tada živio te sam joj obećao pružiti nov, bolji život.
Prije nego što sam je uspio odvesti iz Kine, Gobi je nestala u okolnostima na koje nisam mogao utjecati. Shrvan i zabrinut za Gobinu sigurnost, odletio sam iz Britanije natrag u Kinu kako bih je pronašao i tako započeo vrtoglavu pustolovinu njezina pronalaska.

Knjiga, Dion Leonard: “U potrazi za Gobi”, Hoću knjigu, 129 kn

Jeste li prije Gobi razmišljali o tome da imate psa?
Imao sam pse davno prije Gobi, imao sam prekrasnog bernardinca, a kad sam bio dječak, imao sam lovačkog psa. Zatim dugo nisam imao psa jer sam se često selio zbog posla pa nisam imao vremena za ljubimca. Otprilike u vrijeme kad sam susreo Gobi, baš sam pomislio da bih mogao nabaviti psa, iako nikada nisam bio pretjeran ljubitelj malih pasmina. Naime, tako je i bilo dok se Gobi nije pojavila i zaključila da je ona pravi pas za mene.

Kako je vaša priča prihvaćena diljem svijeta?
Priča je postala ogroman svjetski hit. Objavljena je na osamnaest jezika, dostupna u šezdeset zemalja i postala je međunarodni bestseler na cijelom planetu. Mislim da je svima dojadilo čitati tužne i ružne vijesti, stoga je naša nevjerojatna istinita i dirljiva priča osvojila srca čitatelja.

Hoće li vaša priča o Gobi dobiti filmsku inačicu i kad je možemo očekivati?
Naša knjiga ima toliko preokreta, dramatičnih trenutaka, intrige i misterija da su me jedan dan zvali iz Hollywooda i rekli: „Ni sami ne bismo znali napisati takvu priču, hajdemo snimiti film prema vašoj!“ Nadamo se da će snimanje započeti 2020. godine i veselimo se što ćemo vidjeti svoju priču na velikom platnu. Bit će sjajno omogućiti joj da se širi još i više u svijetu jer je Gobi prešla dalek put od pustinje Gobi do Hollywooda.

Kako Gobina priča pomaže psima lutalicama diljem svijeta?
Dijeleći Gobinu priču o tome kako je pas lutalica postao slavan podižemo svijest o ostalim psima lutalicama i životinjama koje trebaju našu pomoć. Gobi je dobila svoj dom zauvijek i više se nikada neće morati brinuti, ali puno je pasa kao Gobi koji još uvijek trebaju dom i želimo im pomoći u što većem broju. Nadamo se da će naša priča potaknuti čitatelje da radije udome psa iz azila nego da kupe štene. Ili da doniraju novac, hranu ili pokrivače i tako pomognu volonterima u azilima da se bolje brinu za pse.

INSPIRIRAJTE SE

Knjiga zbog koje ćete se poželjeti buditi u pet ujutro

Sjajna priča o dvojici mladića

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići