Sjajna priča o dvojici mladića

Roman "Zovi me svojim imenom" američkog autora Andréa Acimana nedavno je osvojio domaće knjižare, a radi se o međunarodnom književnom hitu koji je dobio i, jednako hvaljenu, filmsku adaptaciju

Među brojnim riječima hvale kritičara diljem svijeta, pojavljuje se nekoliko kriterija prema kojima je ovo knjiga koju bi svatko trebao pročitati, a stil pisanja, odabir radnje i osobine likova neke su od najistaknutijih značajki.

Pisac je radnju knjige smjestio u Italiju 1983. godine i u dva desetljeća koja su uslijedila. Naime, te godine u Italiji su se upoznali 17-godišnji američko-talijanski, židovski dječak Elio Perlman i 24-godišnji američki židovski doktorand Oliver. Elio je te godine, kao i svake dotad, ljeto provodio u staroj obiteljskoj kući na obali Italije. U vilu isto tako, kao i svake godine, na šest tjedana stiže mladi znanstvenik koji dobiva priliku da u okruženju intelektualaca i u odličnoj atmosferi pripremi svoj doktorat za objavu. Eliov otac je, naime, znanstvenik koji od svih koji dođu k njima na ljetovanje zauzvrat traži da mu pomognu oko papirologije i korespondencije koliko bude potrebno. Oliver je odmah po dolasku osvojio sve ukućane, a posebno Elija, koji je ubrzo shvatio da je ovaj u njemu probudio puno više od obične simpatije.

Narator cijele priče je Elio, kojem je pisac dao poseban šarm, ali i vještinu da sve svoje emocije opiše na nevjerojatan način. Čitatelja obuzme njegov svijet odmah čim otvori knjigu, a unatoč činjenici što ponekad ima previše “težak” jezik za nekoga tako mladog, neće vam smetati kako se izražava – naprotiv, uživat ćete. Svakim opisom emocije pisac omogućuje čitatelju da istu i sam proživi onako kako se u tom trenutku osjeća protagonist.

Svi likovi u ovoj knjizi postaju svakom novom stranicom sve bliže čitatelju i postupno otkrivaju ono što zaista jesu.
S druge strane, Oliver na početku knjige posjeduje određenu dozu povučenosti, koju možda nećete odmah prihvatiti. Ipak, kako se priča razvija, polako počinjete shvaćati zbog čega se morao ponašati na određeni način u određenim situacijama i zašto je uvijek oprezan s time što govori i kako se ophodi. Činjenica da mora skrivati tko zaista jest s jedne je strane jako tužna, no pisac je upravo time njegovu liku dao određenu težinu. Ipak, lik u knjizi koji će vas definitivno najviše iznenaditi svakako je Eliov otac, o kojem ćete također na početku knjige imati potpuno drugačiji dojam.

“Zovi me svojim imenom“ knjiga je koja će vas oduševiti, a neočekivani odnos između Elija i Olivera veza je koju još dugo nećete zaboraviti. Hoću knjigu, 119 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

SUPER KNJIGE ZA UVOD U JESEN

Hitovi za uživanje u hladovini

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići