Rižoto milanese

Donosimo vam brz i ukusan ručak prema receptu Sanje Mijac s bloga Domaćica

Ovog mjeseca poigrala sam se jednim slanim receptom i idejom za brz ručak, gotov u maksimalno 30 minuta. Riječ je o rižotu milanese. Sva njegova aroma i boja dolaze od šafrana, a uglavnom se spravlja s goveđim temeljcem, no možete ga pripremiti i s povrtnim, bit će jednako ukusan, zdrav i aromatičan. Poigrajte se okusima i unesite dašak Italije u svoj dom! Dobar tek!

Šafran Kotany, 12,99 kn; maslac Zdenka, 250 g, 13,99 kn; luk crveni, 1 kg, 4,99 kn; arborio riža Zlato polje, 1 kg, 31,99 kn; sir Grana Padano DESPAR, 100 g, 15,99 kn, sve SPAR

Priprema:

  1. Šafran namočite u otprilike 50 ml toplog temeljca ili vode.
  2. Ako nemate svoj temeljac, možete ga napraviti tako da jednu povrtnu ili goveđu kocku otopite u vrućoj vodi.
  3. U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i maslac, pustite neka se otope na laganoj vatri.
  4. Zatim u tavu dodajte nasitno nasjeckani luk, dinstajte nekoliko minuta dok luk ne omekša.
  5. Na luk dodajte rižu, pržite je otprilike 1 minutu, dok se ne zacakli, a zatim na nju izlijte bijelo vino.
  6. Pirjajte nekoliko minuta, dok alkohol ne ispari.
  7. Zatim počnite dodavati topli temeljac, dodajte samo toliko da temeljac prekrije rižu.
  8. Ostavite da se kuha, pritom svako malo promiješajte.
  9. Kako riža bude upijala tekućinu, povremeno dodajte ostatak temeljca i promiješajte svako malo.
  10. Sredinom kuhanja dodajte šafran namočen u vodi, zajedno s vodom u kojoj se je namakao.
  11. Kad se riža skuha, maknite posudu s vatre i umiješajte naribani sir, dobro posolite i popaprite, promiješajte i poslužite toplo.
  12. Netko u ovaj rižoto dodaje svježi peršin, ali vi se možete poigrati pa dodati i malo bosiljka ili nekog drugog začina.

Foto: Sanja Mijac

 

INSPIRIRAJTE SE

Kokos kiflice

Ružice od jabuka