Mladi luk ove je godine došao kao jedan od prvih vjesnika proljeća. Ubran direktno iz vrta, čest je gost na obiteljskom stolu Sanje Mijac, pogotovo u obliku rižota s mladim lukom za koji vam donosimo recept.
Kako sama kaže, priprema ga barem jednom tjedno i to najčešće kad nema vremena za dugu pripremu ručka ili večere. Gotov je za svega 20 minuta i zato se već od danas može naći i na vašim stolovima kao dio tjednog menija.
Sastojcima i omjerima se možete poigrati prema svom ukusu i željama. Dobar tek!
Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, 74,99 kn; vezica mladog luka (oko 5 komada), 15,99 kn; riža Zlato polje Sant’ Andrea, 23,99 kn; bijelo vino Cuvee Blank Antunović, 59,99 kn; maslac Meggle Premium Butter, 19,99 kn; parmezan DESPAR Parmigano Reggiano d.o.p., 19,99 kn; sve INTERSPAR
Priprema:
- U tavi na malo maslinovog ulja pržite nasjeckani mladi luk dok ne omekša, zatim dodajte rižu pa i nju malo popržite koju minutu dok se ne zacakli.
- Potom dodajte vino, sve skupa dinstajte koju minutu dok ga riža ne upije.
- Podlijte sa 700 ml tople vode ili temeljca i ostavite rižoto da se kuha oko 12 minuta, odnosno prateći uputu koliko je potrebno vašoj riži da se skuha. Ukoliko bude potrebno, podlijte ostatkom vode ili temeljca.
- Pred kraj kuhanja začinite solju i paprom.
- Rižoto maknite s vatre na koju minutu pa u njega umiješajte maslac, miješajte dok se ne otopi.
- Zatim umiješajte i parmezan ili sir po želji.
- Poslužite toplo.
Foto: Sanja Mijac