Što je toliko posebno u satovima?

Omiljeni funkcionalni dodatak

Kad bi vas netko pitao da nabrojite modne dodatke, među prvih pet sigurno biste uvrstili sat. Ovaj praktičan dodatak sastavni je dio svakodnevnih kombinacija i žena i muškaraca diljem svijeta. Čak niti široka upotreba mobitela koji pokazuju vrijeme nije utjecala na njihovu popularnost. Osim toga, brend sata često je i stvar prestiža, a neki modeli dosežu i poprilično visoke cijene od kojih se običnim ljudima često zavrti u glavi. Pa iako teško da ćemo na svoje zglobove staviti sat vrijedan milijune, i dalje ih obožavamo nositi.

No sat nije samo sredstvo iskazivanja prestiža, a niti samo uređaj za pokazivanje vremena. Njegova je današnja primjena često i dokaz stila, pa i umijeća usklađivanja odjeće i dodataka. A većina ljudi koje uvijek vidite sa satom na ruci reći će vam da kad ga ne nose, osjećaju prazninu i kao da njihov outfit nije potpun. Tko bi onda rekao da je nastao prije samo stotinjak godina i da je primarno služio vojnicima i pilotima.

Ted Baker, Watch centar, 679,50 kn

Essence, Argentum, 644 kn

Naime, do prije kraja 19. stoljeća u modi su bili isključivo džepni satovi. Prve ručne satove bilježimo tek na prijelazu stoljeća kad su bili namijenjeni isključivo ženama. Ipak, povijest tog doba uglavnom su pisali muškarci, tako da pravu upotrebu ovog dodatka vezujemo za njihove potrebe koje su u to vrijeme bile uglavnom vojne. Nepraktičnost upotrebe džepnog sata u bitkama i pri upravljanju letjelicama ‘natjeralesu urare na inovacije. Tako su ručni satovi svoju prvu popularnost stekli u Prvom svjetskom ratu. Tek nakon njega ulaze u široku primjenu i guraju džepne modele u vintage kategoriju.

Storm, Krona, 545 kn

Huawei, Elipso, 1799 kn

Danas rijetki uopće pomisle na prve primjerke satova slavnog Cartiera nazvane The Tank čiji su dizajn inspirirala upravo oklopna vozila i koji su  obožavala brojna slavna lica. John F. Kennedy darovao je ugravirani primjerak Jackie O., a nosila ga je i neprežaljena princeza Diana. No zato danas poznajemo i nosimo pametne satove koji su klasičan dizajn spojili s modernom tehnologijom. Pa kao što su prvi ručni satovi služili na bojnom polju, sada služe kao produžena ruka u očuvanju zdravlja i fizičke forme. Tko bi rekao da smo u samo sto godina dogurali toliko daleko.

Samsung, Sancta Domenica, 1799 kn

Apple, iStyle, 2299 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Zašto toliko volimo kombinezone?

Najtraženija obuća sezone

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići