Što su #maskne i kako ih se riješiti?

Zaštitne maske nas čuvaju, ali nam i donose probleme koje dosad možda nismo imali

Nikad niste imali problema s kožom, a unatrag nekoliko mjeseci vas muče nepravilnosti? Ili ste oduvijek imali problematičan ten, a sada je situacija još i gora? Možda vaš problem leži upravo u – nošenju maski. Stres, lošije prehrambene navike u periodu izolacije, manjak fizičke aktivnosti te, u konačnici, manja briga o koži lica (jer ima li smisla uređivanje ako vas vide samo ukućani?). Ne čudi što nas je većina iz izolacije izašla s lošijim tenom.

Kad smo se vratili u ‘novo normalno’ maske su postale obvezni dodatak, a problemi s tenom uzrokovani njihovim nošenjem vrlo su česta pojava, čak i ako ih prethodno niste imali. Tako je nastao pojam ‘maskne’, skraćeno od maska+akne. Maskne nisu nužno klasične akne, one se pojavljuju i u vidu osipa, crvenila ili ljuskanja kože na području brade i nosa. Donosim vam nekoliko savjeta za prevenciju istih.

Njega slična onoj za bebinu guzu

Kad malo bolje razmislite, situacija ispod maske vrlo je slična onoj u dječjoj peleni. Vlaga od disanja oštećuje kožnu barijeru, toplina potiče proizvodnju sebuma i nastanak upale, a trenje maske dodatno iritira kožu. Zato je dobro u njegu kože uvrstiti proizvode sa sastojcima koji se nalaze u kremama za bebinu guzu, a koji stvaraju barijeru na vašoj koži i umiruju crvenilo. Cinkov oksid, pantenol i vazelin neki su od njih.

 

Zaštitna krema s ceramidima i pantenolom Skintegra Úna, dm, 169 kn

Maske od prirodnih materijala

Jednokratne maske ponekad sadrže kemijska sredstva za dezinfekciju koja mogu iritirati kožu, posebice ako je koža osjetljiva. Maske od prirodnih materijala poput pamuka mnogo su nježniji izbor. Perite ih svakodnevno hipoalergenim deterdžentom bez mirisa i izbjegavajte korištenje omekšivača. Isto tako, neka maska oblikom bude što više prilagođena obliku lica kako bi se spriječilo nepotrebno trenje i iritacija zbog viška prostora između maske i kože.

Zaštitne maske za lice, Yamamay, 75 kn

Manje šminke

Ionako nosite masku pa šminku na tom dijelu lica možete i preskočiti. Teški puderi ispod maske prouzročit će začepljenje pora i dodatne probleme s kožom. Ako ipak ne možete bez pudera, birajte mineralne, BB kreme ili hidratantne pudere bez komedogenih sastojaka.

Hyaluronic Hydra Foundation By Terry, Douglas, 405 kn

Obvezno čišćenje

Ako ste dosad preskakali čišćenje lica ujutro ili navečer, sada za to nema izgovora. Higijenu ruku smo doveli do savršenstva, vrijeme je da znanje primijenimo i u higijeni kože lica. Nježna umivalica koja ne isušuje kožu lica odličan je izbor. Ako pak imate problema s prištićima, odaberite umivalicu sa salicilnom kiselinom koja će dubinski očistiti pore i prevenirati nova izbijanja.

Gel za čišćenje lica La Roche-Posay Effaclar, Farmacia, 91.29 kn

 Foto: Ivana Blažoti Mijoč

INSPIRIRAJTE SE

Živopisna i intenzivna

Tri cool haljine

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići