Tie dye u osvježenim izdanjima

Eklektika na stylish način

Tie dye tehnika je ručnog bojenja tkanina kada se odjevni komad skuplja u manje dijelove, potom veže špagom ili gumicom te umače u boju. A od tog postupka i potječe sam naziv tehnike, što je skraćenica izraza tied dyeing. Samo podrijetlo ove tehnike veže se uz južnu Aziju gdje se, tvrdi se, prakticira već više od 4000 godina. No, za masovnu popularizaciju zaslužan je hipi pokret šezdesetih godina kad su brojni pripadnici ove subkulture samostalno, kao jedan oblik protesta, bojili odjeću na ovaj način. Potom su došle sedamdesete u kojima tie dye postaje dio mainstreama i pop kulture tinejdžera.

Devedesete i rane dvijetisućite također su prošle u znaku tie dye šarenila, međutim, naredno desetljeće stavilo ga je izvan fokusa traženih „uzoraka“. Sve se mijenja ponovnom popularizacijom Y2K mode kad su, prvo kod mlađih generacija, komadi u kombinacijama ludih boja opet okupirali casual kombinacije. Tako smo već prije dvije godine ponovo mogli uživati u maštovitosti koju tie dye daje svakodnevnim outfitima.

Zara, 35,95 € (270,87 kn)

Scotch&Soda, Europa 92, 159,95 € (1205,14 kn)

Ova tehnika poznata je po vedrim bojama, često i neonskim tonovima, no zbog toga je bila rezervirana isključivo za obožavatelje eklektičnih stilova te one koji se svojim outfitima vole posebno isticati. Stoga su se u ponudi brendova pojavile i odmjerenije varijante koje ćete s lakoćom uklapati i u klasične, čak i chic outfite.

Pull&Bear, 25,99 € (195,82 kn)

Mango, 99,99 € (753,37 kn)

Tako novi tie dye komadi dolaze u romantičnim pastelnim tonovima koji su kao stvoreni za ženstvene proljetne i ljetne outfite u kojima ćete ih spajati s lepršavim haljinama i suknjama. No, u isto vrijeme možete pronaći i zemljane nijanse u ombre efektu koje će svoje mjesto pronaći u kombinacijama preko kojih ćete prebaciti omiljeni bež baloner. Iako je ovaj uzorak najučestaliji na T-shirtima i trenirkama, jednako efektan je i na košuljama, haljinama te topovima od tila koji kombiniraju odvažnost uzorka i prozirnost materijala osiguravajući totalno primjetan look.

Bershka, 12,99 € (97,87 kn)

Aldo, 99 € (745,92 kn)

Foto: Mango i press

INSPIRIRAJTE SE

Najpoželjnije tenisice sezone

Proljetno čišćenje ormara