Isprobajte recept koji će oduševiti vaše ukućane
Jedna od najpoznatijih slastica koja se tijekom Uskrsa nađe na blagdanskom stolu svakako je pinca ili sirnica. Navodno je potekla iz doba Mletačke Republike pojavom dizanog tijesta, a do danas svojom jednostavnom recepturom oduševljava male i velike.
Želite li iskoristiti višak vremena i pripremiti ovu dobro poznatu slasticu, iskušajte jednostavni recept koji donosimo u suradnji sa SPAR-om.
SASTOJCI
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
ribana korica limuna
ribana korica naranče
sok ½ naranče
½ žličice ružine vodice
1 žličica ruma
60 g maslaca sobne temperature
PRIPREMA
- Najvažnije je da sve namirnice budu sobne temperature. U 50 ml mlijeka otopite kvasac, dodajte žličicu šećera i žlicu brašna, poklopite tanjurićem i stavite na toplo mjesto da se digne. U zdjeli pomiješajte jaja, šećer, med, narančin sok, ružinu vodicu, rum, mlijeko, ribanu naranče i limuna. Brašno pomiješajte sa solju, napravite udubinu u koju ulijte dignuti kvasac i smjesu mokrih sastojaka.
- Mijesite tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude i postane sjajno, ne smije biti ni premekano ni pretvrdo. Prekrijte zdjelu s tijestom prozirnom folijom i krpom i ostavite na se ne udvostruči volumen tijesta.
- Kad se tijesto digne treba ga premijesiti. Podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujte 2 pince, prekrijte krpom i ostavite da se još jednom udvostruče. Pećnicu zagrijte na 160 ˚C. Kad su pince udvostručile volumen, zarežite ih škarama ili nožem, premažite razmućenim jajetom i krupnim šećerom. Pecite oko 30 minuta. Ako pince prebrzo potamne, a iznutra još nisu pečene, prekrijte ih aluminijskom folijom i pecite do kraja.