Kad bih trebala birati jedan kolač za do kraja života, mislim da bi to bio upravo banana bread. Priprema je super jednostavna, sastojke sasvim sigurno već imate kod kuće, a i odličan je način za iskoristiti one dvije prezrele banane koje nitko ne želi pojesti jer su za ovaj kolač potrebne upravo takve! Postoje brojne varijacije na temu, a ja vam danas donosim svoj omiljeni način pripreme, s čokoladom i orašidima.
Priprema:
- Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i cimet).
- Banane zgnječite vilicom i sjedinite s ostalim mokrim sastojcima (jaja, vanilija, ulje, mlijeko, med).
- Suhe sastojke dodajte mokrima i laganim pokretima pjenjačom sjedinite pa umiješajte polovicu nasjeckane čokolade.
- Smjesu prebacite u kalup za kruh, pospite ostatkom čokolade, listićima badema i lješnjacima.
- Pecite na 180 °C 45 – 50 minuta. Napravite test čačkalicom, mora izaći suha kad je kolač pečen.
- Pustite da se ohladi prije rezanja.
Prašak za pecivo Dolcela, 1,33 kn; svježe mlijeko Dukat, 1 l, 7,49 kn; suncokretovo ulje S-BUDGET, 1 l, 7,49 kn; listići badema SPAR, 12,99 kn; banane, 2 komada, 4 kn; aroma vanilije Dr. Oetker, 9,99 kn; čokolada za kuhanje S-BUDGET, 13,99 kn; jaja S-BUDGET, 6 komada, 7,99 kn, sve SPAR
Foto: Bruna Vučak