Beauty školica: glikolna kiselina

Moćan partner u borbi protiv akni

Glikolna kiselina sve je češći predmet razgovora kad su u pitanju beauty preparati. Do nedavno gotovo pa nepoznanica većini koja po svoju dozu kemijskih pilinga nije odlazila u kozmetičke salone, danas je postala sastavni dio rutine. No s velikom popularnošću dolaze i brojne informacije koje su nerijetko nepotpune ili potpuno suprotstavljene, što može dovesti do neželjenih posljedica koje, kad su kiseline u pitanju, nisu nužno bezazlene.

Kao dio alfa-hidroksi kiselinske obitelji, glikolna kiselina derivat je šećerne trske i primarno je takozvani kemijski eksfolijant čija je uloga prodiranje u kožu i odvajanje odumrlih stanica. Sama ta informacija pokazuje koliko je ova kiselina snažna te da, ovisno o njezinu udjelu u preparatu, nije poželjna za svakodnevnu upotrebu. Ipak, njezin princip rada ne znači kako ćete odmah nakon korištenja primijetiti ljuštenje kože jer nećete čak niti nakon desetog korištenja, osim ako vaša koža ne bude loše reagirala na proizvod. No primijetit ćete sjajniju kožu koja je ujedno nježnija na dodir.

Jumiso, dm, 127,90 kn

Collistar, Müller, 225 kn

Preparati za kućnu upotrebu uglavnom sadrže do 10 % glikolne kiseline i kao takvi su uglavnom sigurni za češće korištenje. Pa će tako proizvodi s udjelom manjim od 5 % biti sigurni za svakodnevnu upotrebu, a one s većim udjelom ipak ne biste smjeli koristiti u tolikoj mjeri, pogotovo ne pri početku korištenja. Naravno, kao i kod svakog novog preparata prije prve upotrebe potrebno je napraviti test na koži unutarnje strane podlaktice. Naime, iako je primarno sigurna za korištenje, na izrazito osjetljivoj koži glikolna kiselina može izazvati svrbež, osjećaj žarenja, pa čak i oticanje.

La Roche Posay, Farmacia, 244,25 kn

Dermalogica, Dermacare, 295 kn

Glikolna kiselina dolazi u brojnim oblicima proizvoda. Pa ju tako možete pronaći u serumima, tonicima, losionima, ali i kao dio preparata za tretiranje izoliranih područja lica. Izvrstan je saveznik problematičnoj koži jer kao kemijski eksfolijant djeluje na smanjenje pojavljivanja akni, ali ju koristiti možete čak i ako vas ne muče prištići. Preparate s glikolnom kiselinom najbolje je uključiti kao dio večernje rutine, a zajedno s njom ide uključivanje i preparata s visokim SPF-om u jutarnjoj rutini. Ovaj korak je vrlo važan i ne biste ga smjeli nikada preskakati jer, iako će glikolna kiselina djelovati na smanjenje vidljivosti mrlja na licu, pri izloženosti jakom suncu nakon tretmana može doći do pojavljivanja još jačih mrlja. Osim toga, ako koristite proizvode s udjelom glikolne kiseline većim od 5 %, nakon uporabe obavezno dodatno nahranite lice hidratantnom kremom kako biste mu vratili svježinu.

Kiehl’s, 490 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Beauty školica: Vitamin C

Kako provesti self-care dan?