Beauty školica: glikolna kiselina

Moćan partner u borbi protiv akni

Glikolna kiselina sve je češći predmet razgovora kad su u pitanju beauty preparati. Do nedavno gotovo pa nepoznanica većini koja po svoju dozu kemijskih pilinga nije odlazila u kozmetičke salone, danas je postala sastavni dio rutine. No s velikom popularnošću dolaze i brojne informacije koje su nerijetko nepotpune ili potpuno suprotstavljene, što može dovesti do neželjenih posljedica koje, kad su kiseline u pitanju, nisu nužno bezazlene.

Kao dio alfa-hidroksi kiselinske obitelji, glikolna kiselina derivat je šećerne trske i primarno je takozvani kemijski eksfolijant čija je uloga prodiranje u kožu i odvajanje odumrlih stanica. Sama ta informacija pokazuje koliko je ova kiselina snažna te da, ovisno o njezinu udjelu u preparatu, nije poželjna za svakodnevnu upotrebu. Ipak, njezin princip rada ne znači kako ćete odmah nakon korištenja primijetiti ljuštenje kože jer nećete čak niti nakon desetog korištenja, osim ako vaša koža ne bude loše reagirala na proizvod. No primijetit ćete sjajniju kožu koja je ujedno nježnija na dodir.

Jumiso, dm, 127,90 kn

Collistar, Müller, 225 kn

Preparati za kućnu upotrebu uglavnom sadrže do 10 % glikolne kiseline i kao takvi su uglavnom sigurni za češće korištenje. Pa će tako proizvodi s udjelom manjim od 5 % biti sigurni za svakodnevnu upotrebu, a one s većim udjelom ipak ne biste smjeli koristiti u tolikoj mjeri, pogotovo ne pri početku korištenja. Naravno, kao i kod svakog novog preparata prije prve upotrebe potrebno je napraviti test na koži unutarnje strane podlaktice. Naime, iako je primarno sigurna za korištenje, na izrazito osjetljivoj koži glikolna kiselina može izazvati svrbež, osjećaj žarenja, pa čak i oticanje.

La Roche Posay, Farmacia, 244,25 kn

Dermalogica, Dermacare, 295 kn

Glikolna kiselina dolazi u brojnim oblicima proizvoda. Pa ju tako možete pronaći u serumima, tonicima, losionima, ali i kao dio preparata za tretiranje izoliranih područja lica. Izvrstan je saveznik problematičnoj koži jer kao kemijski eksfolijant djeluje na smanjenje pojavljivanja akni, ali ju koristiti možete čak i ako vas ne muče prištići. Preparate s glikolnom kiselinom najbolje je uključiti kao dio večernje rutine, a zajedno s njom ide uključivanje i preparata s visokim SPF-om u jutarnjoj rutini. Ovaj korak je vrlo važan i ne biste ga smjeli nikada preskakati jer, iako će glikolna kiselina djelovati na smanjenje vidljivosti mrlja na licu, pri izloženosti jakom suncu nakon tretmana može doći do pojavljivanja još jačih mrlja. Osim toga, ako koristite proizvode s udjelom glikolne kiseline većim od 5 %, nakon uporabe obavezno dodatno nahranite lice hidratantnom kremom kako biste mu vratili svježinu.

Kiehl’s, 490 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Beauty školica: Vitamin C

Kako provesti self-care dan?

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići