Beauty školica: Vitamin C

Magični sastojak za povećanje imuniteta i bolju njegu kože

Vitamin C svima nam je dobro poznat kao podizač imuniteta i prvi saveznik u obrani od većine blažih zdravstvenih tegoba. Međutim, njegove su moći puno veće jer je odgovoran i za pravilno funkcioniranje brojnih procesa u ljudskom organizmu. Među ostalim, svoju je primjenu našao i u njezi kože, posebice kože lica, te je tako postao neizostavan dio beauty rutine žena diljem svijeta. No, dobro je znati da vitamin C koji prehranom unosimo u organizam, iako će povoljno djelovati na imunitet, neće biti pretjerano učinkovit za rješavanje kožnih tegoba. Stoga je ključno vitamin C nanositi direktno na kožu putem krema i seruma koji ga sadrže.

Iako se popularizacijom vitamina C počela naglašavati njegova prisutnost u proizvodima, često ga u popisu sastojaka na pakiranjima kozmetičkih preparata nećete naći pod njegovim poznatim imenom. Naime, u kozmetici najčešće dolazi pod imenom askorbinska kiselina, koja označava izvorni oblik vitamina C i za koju brojni tvrde da je najučinkovitija te puno djelotvornija od derivata koji se ponekad koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata. Uloga vitamina C u njezi kože je pregršt, a kao najčešće spominju se hidratacija i posvjetljivanje kože. Tako će vam dugotrajna i učestala primjena pomoći u borbi s crvenilom kože, ali i hiperpigmentacijom nastalom djelovanjem brojnih vanjskih faktora poput štetnih sunčevih zraka.

Vichy, Farmacia, 165 kn

Kihel’s, 519 kn

Vitamin C je i jedan od ključnih čimbenika u proizvodnji kolagena čiji se manjak očituje pojavom bora na koži. Iako će i konzumacija vitamina C utjecati na proizvodnju kolagena, direktno nanošenje na kožu bit će dodatna obrana protiv pojave prvih znakova starenja kože. Osim toga, kod nekih može utjecati čak i na smanjenje vidljivosti tamnih podočnjaka i ublažiti opuštenost kože. Upravo ga se iz tih razloga nerijetko svrstava među najbolje saveznike u borbi protiv starenja kože.

Clinique, Douglas, 577 kn

Serumi i kreme s vitaminom C pomoći će vam u postizanju ujednačenog tena i zdravog sjaja kože. Iako se uglavnom smatra sigurnim sastojkom za tretman svih tipova kože u bilo koje doba dana i u kombinaciji s većinom ostalih preparata koje većina koristi, ipak pri uvođenju novog preparata koji ga sadrži obavezno napravite test na unutarnjoj strani svoje podlaktice i uvjerite se da ne izaziva reakciju prije negoli ga prvi put nanesete na lice. Naime, na izrazito osjetljivoj koži moguća je pojava svrbeža i blažih iritacija koje izazivaju neugodan osjećaj. A jednom kada se uvjerite da je preparat s vitaminom C siguran za primjenu na vašoj koži, slobodno ga uključite u svoju njegujuću rutinu prema uputama proizvođača.

Dermalogica, Dermacare, 719 kn

Eveline, dm, 44,90 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Mala crna haljina u zimskoj varijanti

Beauty školica: Hijaluronska kiselina

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići