Dva romana koja ne smijete propustiti

Zavirite u nove književne preporuke Branka Matijaševića

I kad imate vremena napretek, ne možete pročitati baš sve knjige koje stižu u knjižare. Većina nas jedva stigne pročitati koji dobar roman u mjesec dana, a mi smo za vas pripremili dvije poslastice o kojima se priča. Prvi naslov je novi roman talijanske autorice Elene Ferrante, jedne od najčitanijih spisateljica u svijetu. Druga je knjiga nešto starijeg datuma u originalu, no tek je sada dobila svoj prijevod na naš jezik.

Mračna kći – Elena Ferrante

Genijalna prijateljica…. Čitali smo knjige iz tog serijala, bili prikovani za ekrane gledajući istoimenu seriju. Ferrante nas opčinjava svakim romanom jer njezino poznavanje ljudske prirode i emocija nadilazi ono većine pisaca. A tu je i tajnovitost: i dalje se ne zna tko je osoba koja stoji iza imena autorice. Je li možda muškarac? Identitet se možda krije, ali se zato autorica razgolićuje na svakoj stranici svojih knjiga jer ono što u njezinim pričama nalazimo pogađa ravno u srce.

Novi roman upravo je izašao i, kako to biva s njezinim knjigama, odmah postao najprodavaniji naslov u knjižarama. Po knjizi je snimljen film koji se željno iščekuje, a gledat ćemo ga krajem ove godine. Valja požuriti pročitati knjigu. Hoću knjigu, 119 kn

Mala oaza u Kabulu – Deborah Rodriguez

Knjige se pripremaju za objavu barem godinu dana. Ovo je zanimljivo sagledati zbog vremenske usklađenosti s temom romana „Mala oaza u Kabulu“ koji je upravo objavljen. Svi znamo što se zbiva u Afganistanu te je tema priče itekako aktualna, iako se zbiva desetak godina unazad. No suština romana autorice Rodriguez kao da se potpuno preslikala na današnje događaje.

Skupina sumanutih fanatika zauzima vlast, a ljudska prava – posebice žena – maksimalno su ugrožena. U svom tom kaosu, nekoliko se žena upoznaje te počinje dijeliti sudbinu sastajući se u maloj oazi – jednom kafiću u Kabulu. Knjiga je pokupila koju kritiku zbog optimizma koji se u njoj može naći ispod sve ljudske tragedije. No mi svakako pozdravljamo pokoju zraku nade jer kad život izgubi sigurnost svakodnevice, tada nam ostaje ono pravo zajedništvo te cijenimo sve što nam je prije nezapaženo prolazilo ispred očiju. Hoću knjigu, 99 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

TikTok senzacija koja je poharala knjižare

Predimenzionirana odijela u klasičnim bojama

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići