‘Izgubljeni čovjek’ – idealan suputnik za more

Iako su iza nje samo tri romana, Jane Harper već sada s ponosom nosi titulu jedne od najboljih autorica krimića današnjice

Megahit ‘Suša’ upravo se snima u Hollywoodu pod producentskom palicom Reese Witherspoon, koja je, osim kao glumica, poznata i kao glavno lice globalno popularne serije ‘Male laži’, ali i mnogih drugih uspješnih projekata. Drugi roman Jane Harper, ‘Sila prirode’, može se pohvaliti gotovo jednakim uspjehom, a u stopu ih slijedi i treći – ‘Izgubljeni čovjek’, koji je upravo izašao u hrvatskom prijevodu.

Janein prepoznatljiv stil pisanja – jednostavan i elegantan – i ovdje intrigira čitatelje, a iako su neovisni radnjom, romane povezuje surov i nemilosrdan krajolik zabačenih dijelova Australije. S obzirom na to da Harper živi u Melbourneu, odlučila se na putovanje Queenslandom kako bi to u romanu mogla autentično i dočarati, a taj pristup zaista doprinosi fantastičnoj atmosferi ne samo ovog, nego i svih njezinih djela. ‘Piši o onome što poznaješ’, savjet je koji je ova autorica u potpunosti usvojila.

‘Izgubljeni čovjek’ zanimljiva je detektivska priča smještena u zastrašujuće nepristupačan krajolik spomenutog Queenslanda, u kojemu se imanja protežu na tisuće četvornih kilometara, temperature tijekom dana sežu do 40 °C, a ako zalutate negdje po putu, u okrutnoj pustinji možete preživjeti samo nekoliko sati, ma koliko dobro bili opremljeni zalihama vode i hrane. Okosnicu priče čini obiteljska drama, odnosno duboka povijest obitelji Bright, koja, na način specifičan samo Jane Harper, polako isplivava između redaka romana.

Središnji likovi su trojica braće Bright – najmlađi Bub, srednji Cameron i najstariji Nathan, a sve započinje vrlo neobičnom Cameronovom smrću. ‘Zlatni dečko’ Cameron obožavani je srednji sin, sposoban voditelj obiteljskog imanja te osoba izuzetno pozitivnog imidža među sugrađanima. Nasuprot njemu su zaigran i zapostavljen Bub, najmlađi sin kojeg nitko ne uzima ozbiljno te usamljeni Nathan, najstariji brat koji živi odvojeno od svoje obitelji, s druge strane posjeda, udaljen tri sata vožnje po užeglom suncu.

Oko Cameronove smrti odjednom se nameće previše pitanja jer naizgled je to nesreća, a s druge strane – možda i samoubojstvo. Upliće se i ostatak obitelji – svoje uloge vješto tu igraju i pokojni otac Carl, majka Liz, supruga Ilsa, pa čak i Cameronove malene kćeri Sophie i Lo, koje djeluju nevino, ali znaju više nego što se čini. Detektivsku ulogu preuzima Nathan, a tko je izgubljeni čovjek u cijeloj priči, vješto je skriveno sve do samoga kraja…

Iako nije klasičan page turner, ova će vas priča duboko zaintrigirati. Skriveni dijalozi braće koja mjesecima nisu razgovarala, izopačenost malog grada te velike prostorne i mentalne udaljenosti savršeno su začinjene opasnim krajolikom čiju surovost u određenom trenutku kao da osjećate na vlastitoj koži. Tajne obitelji Bright polako, ali sigurno, izlaze na vidjelo, iz stranice u stranicu, te vas drže prikovanima uza svih 300 stranica romana, čak i po ovoj vrućini. Tisak Media, Hoću knjigu (izdavač Profil), 119 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Savršeno ljetno štivo

Nova knjiga Josipe Pavičić Berardini

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići