“Knjiga i čitatelj trebali bi biti u harmoniji”

City Mix&Match ima i svog stručnjaka za knjige! Branko Matijašević rado će vam otkriti svoje književne favorite te uz njegove preporuke sigurno više nećete u ruke uzeti lošu knjigu. Brojne zanimljivosti otkrio nam je u ugodnom razgovoru – naravno, uz dobre knjige.

Koja je Vaša omiljena knjiga?
Omiljena knjiga za mene ne postoji. Postoje samo različite faze u životu i emocionalni paket koji ih prati. Izbor naslova koje čitam mijenja se s iskustvom koje proživljavam. Vjerujem da je najbolje čitati knjigu koja vam leži u određenom trenutku. Ne treba previše razmišljati, malo prolistate knjigu i odmah je jasno sviđa li vam se ili ne. Knjiga i čitatelj trebali bi biti u harmoniji, inače nema smisla, mehaničko je i mrtvo.

Činjenica jest da je dolaskom moderne tehnologije i novih medija popularnost knjige značajno pala. Što vidite kao slamku spasa? Kako najbolje približiti knjigu nekome tko ne čita?
Ima raznih načina kako popularizirati knjige. Smatram da većina onih koji se bave ovim područjem radi izvrstan posao, ali u suprotnom smjeru. Kultura je, zbog elitizma i uskog pogleda na ono što vrijedi čitati, postala zadnje mjesto na koje mladi odlaze po svoju dozu umjetnosti. Moj put je plasiranje knjige kao normalnog dijela života i poticanje čitanja kao zabavne aktivnosti kojoj se veselite. Krajnji cilj je da jedva čekate vratiti se kući i uzeti knjigu u ruke te je čitati duboko u noć, zaboravivši na vrijeme.

Možete li nam izdvojiti tri recentna naslova koja moramo pročitati ove zime?
Obavezno pročitati:
Mlijeko i medRupi Kaur. Zbirka poezije koja je neočekivano postala fenomenalan bestseler. Rupi je doslovno napravila čudo, iskoristila je društvene mreže kako bi stekla obožavatelje te potom objavila knjigu sama. Ovaj je naslov trenutačno najprodavanija knjiga u Americi ove godine.
Priče za laku noć za mlade buntovniceElena Favilli i Francesca Cavallo. Zbirka priča o životima i postignućima velikih žena. U zbirci je ispripovijedano stotinu života koji mogu biti velika inspiracija svakoj djevojčici. Knjiga je i vizualno prekrasna jer svaku priču prati maštovita ilustracija.
Homo deus – Yuval Noah Harari. Druga knjiga izraelskog profesora povijesti. Zvuči dosadno, zar ne? No Yuval je istinski genij koji posjeduje dar pisanja kakav intelektualci rijetko imaju. Otvara um, zabavlja, podučava. Remek-djelo.

Što biste poručili nekom mladom umjetniku ili umjetnici koji su na početku spisateljske karijere?
Ovim me pitanjem precjenjujete. Nisam autor niti imam te ambicije. Ipak, nekako mi je logično napisati sljedeće – ako pišete to činite zbog sebe. Smetaju li vam kritike, prestanite pisati. Drugo, kada započnete nešto, učinite to do kraja, odustajanje je loša ideja, radije nemojte ni početi.

Foto: Matea Smolčić Senčar

INSPIRIRAJTE SE

Tri knjige uz koje ćete se dobro nasmijati

'Tišina u doba buke' – knjiga za najbolji početak godine

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići