‘Tišina u doba buke’ – knjiga za najbolji početak godine

Norveški avanturist Erling Kagge nas iznenađuje svojim razmišljanjima o važnosti tišine

Kao i o ljubavi, o tišini se mnogo pisalo, ali najvećim dijelom bez uspjeha. Kako opisati nešto čija je glavna karakteristika odsustvo bilo kakva sadržaja? Kao pravi avanturist koji se više puta otisnuo u nepoznato, Erling Kagge upustio se i u ovu pustolovinu bez straha.

 


Kagge je knjigu objavio prije gotovo dvije godine, a ona od tada polako zauzima vodeća mjesta na ljestvicama najprodavanijih diljem svijeta. Velik je to uspjeh s obzirom na to da se radi o tekstu koji je drugačiji od gotovo svega što možete pronaći u knjižarama. Jedine sličnosti pronalazimo u budističkim ili sličnim tekstovima, ali oni mnoge odbijaju svojom terminologijom. Ono što govori Kagge svima nam je blisko.

Ne samo da smo izloženi ogromnim količinama buke u životu već se toj kakofoniji prepuštamo i sami svakodnevno stvarajući sve veće količine buke. Što je buka? Ne mjeri se ona samo decibelima – iako je to vrlo važna stavka – jer najveći dio šumova proizvode informacije kojima smo bombardirani iz dana u dan, iz sata u sat. Ipak, autor se mudro suzdržava od optuživanja tehnologije i zaobilazi bilo kakvu ideologiju ili didaktiku.

Kao čovjek koji je samostalno osvojio oba pola i Mount Everest, Kagge nam priča o tim putovanjima izvlačeći iz njih vrijedne pouke i stavljajući pred nas prijeko potrebno ogledalo. Bojimo li se dosade? Možemo li koji trenutak provesti svjesno u tišini? Postaje li tišina luksuz koji si mogu priuštiti samo bogati i privilegirani?

Sve su to pitanja na koja nam autor pokušava odgovoriti koristeći se konkretnim primjerima kako ne bi previše zalazio u područje mistike. Ova je knjiga nastala kao odgovor na pitanja postavljena autoru nakon jednog predavanja o temi tišine. On se zamislio i odlučio napisati 33 odgovora o zagonetkama poput onih što je tišina, kako doći do nje i zašto je važna za naš život.

Iz stranica knjige izlaze riječi utemeljene na iskustvu čovjeka koji svoj život živi bez straha. A kako bismo i sami osjetili ljekovitost tišine, svakako je važno skupiti hrabrost i prestati se bojati samoće kojom prijeti zanemarivanje konstantnog odlaska na društvene mreže i čitanja dnevnih novosti.

Knjiga je vrlo kratka, jedva prelazi stotinjak stranica, ali od nje možete dobiti jako puno. U svakom slučaju, nećete izgubiti puno vremena dok je čitate. A možda se oslobodite buke i napokon prodišete – u miru i tišini.

Hoću knjigu i Tisak Media, 69 kn

Foto: Shutterstock i press

Živi mi se – prekrasan roman za dušu

Knjige koje će vam uljepšati prosinac

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići