Koh Mak – Tajland

Ako kao putnik, turist ili avanturist ikad sletite na Tajland, budite sigurni da će se na popisu mjesta za posjetiti zasigurno naći jedan od brojnih otoka koji su se razveli u Tajlandskom zaljevu

Odabir neće biti lak jer ovdje govorimo o stotinama kilometara obale koja je okupana tropskom klimom što znači da je bitno pažljivo odabrati vrijeme dolaska. Dolazimo li recimo tijekom našeg ljeta, na Tajlandu je kišna sezona, a ako krenemo zimi, pronaći ćemo savršeno toplo i ugodno vrijeme. Na kraju svega odabir ovisi o osobnim preferencijama i svrsi putovanja – volite li samoću ili gužvu. Zbog čega smo izbor sveli upravo na ove dvije kategorije, pokušat ćemo objasniti niže, u osvrtu na maleni otok koji pruža upravo odmor i samoću.
Koh Mak je otok koji pripada provinciji Trat na jugoistoku zemlje koja pak graniči s Kambodžom. Otok je treći po veličini od skupine Koh Chang, što znači da mu je površina šesnaest kilometara kvadratnih s populacijom od oko tisuću ljudi. Kad biste krenuli pješice obišli biste ga u jednom danu, a malenim motorom sva odmarališta i sela možete obići u dva sata.

Na Koh Mak možete doći autobusom iz Bangkoka sa stanice Ekamai ili cestom Khao San. Treba reći da su ceste na Tajlandu vrlo dobre, a usluga je na visokoj razini. Ukoliko pak želite uštedjeti pet ili šest sati vožnje, sjest ćete na avion i odletjeti do Trata te na željeni otok stići za samo pola sata.
Sad se vraćamo na zimsku i ljetnu sezonu jer to ćete najviše osjetiti tijekom vožnje autobusom, a zatim i po dolasku u neko manje mjesto, baš poput otoka Koh Mak. U ljetnoj, dakle kišnoj sezoni gužve su bitno manje jer većina turista želi uhvatiti najbolje vrijeme, a ono se jednostavno ne događa u kolovozu. No pretpostavimo da ste putnik željan samoće i istinskog odmora. Daleko od gradske gužve, ali opet dovoljno blizu civilizacije kako bi vam njene blagodati bile nadohvat ruke. Tada na put krenite u vrijeme kad je posjetitelja manje, a cijene su i do tri puta niže.


Odlučite li se na put do otoka katamaranom, trebat će vam oko sat vremena. Ondje ćete sresti dvoje ili troje turista koji će se praktički izgubiti na otoku, pa ćete ostati sami među visokim palmama kokosovog oraha, uz šume kaučuka i velike pješčane plaže i resorte koji se tek pripremaju za špicu sezone.
Otok se odlikuje ravnim terenom, a osim plantaža tu se nalazi i gusta tropska šuma koja sasvim prirodno raste već stoljećima. Uz izražajno zelenilo savršeno se slaže azurna obala koja jednostavno mami poglede, ali i kupače ako se usude poigrati s visokim valovima. Ipak, more je čak i u kišnoj sezoni vrlo toplo.


Uz obalu su poredani hoteli i bungalovi s tri, četiri i pet zvjezdica. Neki su pretvoreni u prave drvene vile koje se savršeno uklapaju u okoliš i kao da strše iz palminih krošnji, a druge su pak kućice s jednostavnim interijerom i velikom terasom pored samog mora, tik do ili čak iznad vode. Izbora svakako ima, a izvan sezone moguće je cjenkati se za smještaj i dobiti ga povoljnije no što bismo uopće mogli zamisliti. Ovdje govorim okvirno oko 40 ili 50 kuna za pristojan bungalov u kojem mogu sasvim komotno boraviti dvije osobe. Cijene su niske jer tad vlasnici nekretnina kreću u renoviranje, nadograđivanje i popravljanje svega što nije dobro. Ukratko, pripremaju se za sezonu, ali to nikako ne mora biti minus, dapače. Svaki od tih vlasnika rado će vas primiti, ponuditi čajem ili kavom i često nećete trebati ni platiti. Vrata mnogih resorta su otvorena i nije čudno ako dođete na kavu da vas vlasnik počasti na svoj račun.


Cijeli otok najbolje je obilaziti motorom koji možete unajmiti od vlasnika smještaja. Na taj ćete način najbolje moći uživati u čistoj prirodi, ali i svratiti u jedan od otvorenih restorana, kojih je bitno manje nego u jeku sezone. Ipak, tajlandski specijaliteti poput piletine s kokosom zasigurno neće izostati, a da ne govorimo o ribljem meniju koji je zbog blizine oceana vrlo izdašan.
Turizam se ovdje počeo razvijati početkom sedamdesetih, ali oprezno i tiho jer je devedeset i pet posto otoka u vlasništvu samo pet obitelji. Zbog toga je teško naći ogromne komplekse i naići na beskrupuloznu betonažu. Toga ovdje jednostavno nema, sve je uklopljeno u lijeni otočki ritam.

Ako ste ljubitelj pješčanih plaža, tajlandski otoci bit će raj za vas. Većina restorana nalazi se na samim plažama pa je moguće spojiti more i gastronomiju u doslovnom smislu riječi. Oni željni aktivnog odmora i otkrivanju skrivenih plaža, možda upravo istih kao u filmu Žal, unajmit će kajak i jednostavno krenuti oko otoka ili na manje otočiće u njegovoj blizini. Koraljni greben koji je samo dvadeset minuta vožnje čamcem mjesto je za profesionalne ronioce, ali i amatere, a nalazi se među glavnom turističkom ponudom. Tu su i brojne biciklističke staze ili trekking staze što je i najbolji način za obići otok i u potpunosti ga doživjeti punim plućima.

U Tajlandu postoje puno veći i raznovrsniji otoci, ali vaš izbor ovisi o vašim željama. S Koh Maka lako možete otići na susjedni Koh Chang koji je puno veći, okićen je tropskom šumom i vodopadima u unutrašnjosti. Može poslužiti kao početak za dužu avanturu ukoliko volite hodanje.
Kako god okrenete, teško da ćete biti razočarani pitoresknim i toliko puta filmski eksploatiranim ambijentom, isto kao i domaćinima koji su sektor turizma doveli do samog savršenstva.

Tekst i foto: Hrvoje Ivančić
Foto: Shutterstock

INSPIRIRAJTE SE

Vojvodina

Šri Lanka – Blagoslovljena zemlja

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići