Lan vs. saten – koji ljetni materijal birate?

Jedan je vladar opuštenosti, drugi elegantan zavodnik

Iako brojnima na prvu možda ne djeluje kao nešto važno, materijal od kojeg je izrađen odjevni komad jedan je od ključnih faktora koji utječu na to kako će nam taj komad pristajati i kako ćemo ga nositi. Osim toga, bit će jedan od faktora koji će unaprijed odrediti kako će se odjevni komad uklopiti u neki stil. Stoga je vrlo važno obratiti pozornost na sastav materijala, ali i na to kako ga osjećamo na koži, osobito u ljetnim danima kada, više nego u bilo kojoj drugoj sezoni, osjećamo razliku. I dok materijale uglavnom dijelimo na prirodne i umjetne, tzv. sintetičke, te smatramo da će jedino prirodni „disati“, to nije nužno tako. Često je važnija kvaliteta samog materijala, ali i izrade. Oboje će ponekad pridonijeti tome da se ugodnije osjećamo u umjetnome nego u prirodnome. Zato donosimo modni dvoboj lana i satena – ljetnih klasika s različitog spektra.

Opće je poznato kako je lan jedan od najboljih ljetnih odabira, a ujedno je i postao sinonim za ovu vruću sezonu. Lagan, prozračan i izrazito ugodan, ne samo da ne gubi na popularnosti nego iz godine u godinu dobiva sve više obožavateljica. Najčešće ga srećemo u dnevnim varijantama gdje se u formi haljina, košulja i širokih hlača udomaćio bez obzira na to za koju se prigodu odijevamo. Od kombinacija za plažu i opuštenih stylish outfita do onih za odlazak na posao, pokazao je kako ima odličnu moć prilagodbe. Iako dolazi u raznim izdanjima, najomiljeniji je postao u dugim i širokim krojevima koji tijelo izvrsno štite od sunca, a pritom ga dodatno ne griju.

Lančić, Argentum, 260 kn; miris Salvatore Ferragamo Signorina Eleganza, edp 30 ml, Müller, 425 kn; natikače Gioseppo, Mass, 499 kn; haljina, Zara, 499,90 kn; sunčane naočale, Mango, 129,90 kn; torba, Aldo, 490 kn

Za razliku od lana, saten je u odjevnim kombinacijama zastupljen tijekom cijele godine iako je na glasu kao materijal što hladi te se često preporučuje za izradu ljetne odjeće, ali i posteljine. Međutim, ta je pretpostavka utemeljena na karakteristikama onog satena koji se proizvodi od svile, a taj se gotovo i ne koristi za izradu većine odjeće koju nalazimo u trgovinama. No, to ne znači da ćete se nužno pojačano znojiti u satenskoj odjeći. Naprotiv, odaberete li široki i lepršavi kroj, ovaj će materijal i dalje biti hladan na dodir, a to ga čini ugodnim ljetnim odabirom. Stoga, neovisno o tome odijevate li se za dan ili za večer, odabirom satenske haljine ili kombinezona u svijetlim tonovima nećete pogriješiti.

Set prstenja, H&M, 79 kn; natikače, Aldo, 270 kn; kombinezon, Mango, 449,90 kn; sunčane naočale, Nicole Marie, 150 kn; gel za tuširanje, L’Occitane, 120,50 kn; torba, C&A, 150,60 kn

Foto: Pexels i press

INSPIRIRAJTE SE

Ženstvene i seksepilne suknje s prorezom

Damski detalj za podizanje dnevnih lookova

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići