Moć – bestseler u kojem ljepši spol vlada svijetom

Ovu vrlo neobičnu knjigu aktualnost teme čini štivom koje se čita poput najnapetijeg krimića

Prije nekoliko godina, romane o mračnoj budućnosti čitali smo iz zabave. Kao i kod krimića, teške situacije koje se opisuju u tim knjigama promatrali smo iz okruženja našeg više-manje ugodnog života. Vremena su se nešto promijenila pa je prošle godine šokantna serija, temeljena na istoimenom romanu Margaret Atwood, o svijetu u kojem su prava žene svedena na minimum, Sluškinjina priča, bila veliki hit.

Crvene halje sluškinja iz serije postale su simbol otpora te ih možemo vidjeti na raznim prosvjedima. Iskusna autorica Naomi Alderman, koja iza sebe ima nekoliko hvaljenih naslova, napisala je roman koji postavke Sluškinjine priče potpuno izokreće. U Moći svijetom vladaju žene. Kako se to dogodilo?

Na početku knjige pratimo prepisku dvoje autora, od kojih je jedan muškarac. On je napisao povijesni roman u kojem opisuje događaje koji su doveli do Kataklizme i mi zapravo čitamo njegovu knjigu, dok Naomi služi samo kao promatrač i posrednik. Ta je kataklizma, naravno, potpuna prevlast ženskog spola. Ovo prvo zvuči kao odličan preokret – i izaziva smiješak na usnama – ali tijekom čitanja uviđate da moć mijenja ljude u njihovoj srži te da nije bitno u čijim je rukama. I to čini čitanje ovog romana vrlo uzbudljivim, a posebno praćenje tih nijansi promjena koje se odvijaju velikom brzinom – i nepovratno.

Za razliku od brojnih drugih bestselera, Moć ima radnju koja podsjeća na kroniku nekog davnog vremena i protagonisti su više tu kako bi nam autorica na osobnim primjerima pokazala utjecaj razvoja moći, prvo na pojedincima, a kasnije i na društvu u cijelosti. Kao i u našoj povijesti, velike promjene kreću od vrlo malih i nedefiniranih. Pratimo četiri lika u poglavljima što se izmjenjuju: dvije djevojke, ključne za širenje nove moći, utjecajnu političarku te jednog fotonovinara koji se upustio u izvještavanje o događajima, putujući svijetom u sama žarišta moći.

Što je ta moć o kojoj govorimo? Širom svijeta, brojne djevojke na rubu zrelosti počinju u svojim dlanovima osjećati nešto neobično. U njima se budi nešto novo, nešto snažno. Moć se manifestira kao neka vrsta strujnog udara, poput onoga koje proizvode električne jegulje – samo mnogo snažnijeg. U mladim ženama razvio se novi organ pređa, smješten u području ključne kosti te je on zaslužan za moć. Uz to što djevojke sada mogu nadvladati svakog muškarca, pa čak i više njih, one imaju sposobnost buđenja moći i u starijim ženama.

Moć je vrlo neobična knjiga, ali aktualnost teme čini je štivom koje se čita poput najnapetijeg krimića. Izvrstan stil pisanja i majstorstvo u vođenju radnje ovaj naslov stavlja u kategoriju ‘obvezno pročitati’.

Hoću knjigu i Tisak Media u City Centeru one East, West i Split, 129 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

"Knjiga i čitatelj trebali bi biti u harmoniji"

Živi mi se – prekrasan roman za dušu

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići