Živi mi se – prekrasan roman za dušu

Ingrid Divković nesvakidašnja je pojava na domaćoj književnoj sceni. Koristeći se znanjem stečenim tijekom svojeg književno-filozofskog obrazovanja, ona ga nadopunjuje poetskom pronicljivošću i čitateljima pruža tekstove koji se mogu čitati bezbroj puta. Nakon dviju knjiga u kojima je koristila kraću formu, ovdje se okreće novom izazovu – romanu. Odmah na početku vam možemo reći da je u tome itekako uspjela

Knjiga je pisana u prvom licu, ali prati živote triju žena. One se čitatelju predstavljaju svaka sa svojim mislima i svojim različitim perspektivama. Ana je šesnaestogodišnja djevojka iz doma, koja je već promijenila nekoliko obitelji. Elena je žena u naizgled sretnom braku koja ne može imati djece. Naida, čiji glas ćemo čuti tek pred kraj knjige, ali čije prisustvo je snažno utisnuto u Aninu psihu, odgajateljica je u domu za nezbrinutu djecu.

 

‘Živi mi se’ – Ingrid Divković, Hoću knjigu i Tisak Media, 129 kn

Ana stiže u Elenin dom, zbunjena što je odvajaju od Naide koju smatra svojom drugom majkom. U Eleninu bogatom domu ipak nešto nedostaje te Ana uskoro bježi od kuće. Odlazi u Rijeku gdje upoznaje zanimljivog čovjeka po imenu Mavro. Ovo je radnja prve polovine knjige u nekoliko rečenica.

No kako je sama autorica opisala svoje pisanje, u romanu radnja sama po sebi nije ključna jer ovo je proza za dušu. Događaji dobivaju smisao interpretacijom. Kako bismo vam pojasnili o čemu se radi, navest ćemo nekoliko primjera. Na ovaj su način pisali brojni autori, a neki od najpoznatijih su Antoine de Saint-Exupéry od klasika te Alessandro Baricco od modernih autora.

Romani ovoga tipa prilično su introspektivni i ulaze duboko u dušu čitatelja. To se postiže unutarnjim monologom, reminiscencijama te raznim mislima kakve ćete rijetko pronaći u romanima. Učinak na čitatelja je hipnotički – svijest vam pleše na granici sna i jave, a sve se povezuje nekim čudnim nitima koje cijeloj priči daju dubinski smisao. No nemojte pomisliti da roman nema radnju, to nikako. Ali priče ovih triju žena slijede neku svoju logiku koja događaje prati pogledom odozgo te daje značenje i naoko nevažnim događajima.

Pogledom na naslovnicu, primijetit ćete leptire. Kao i sve kod ove knjige, to nije slučajno. Leptiri se pojavljuju kao lajtmotiv na više mjesta i simboliziraju promjenu kroz koju prolazi svaki čovjek na putu samoostvarenja. Također, oni su poetski savršeno izabran motiv te priči daju prozračnost i eleganciju.

Autorica knjige ‘Živi mi se’ Ingrid Divković

Kada uđete u tihi ritam Ingridina nevjerojatnog pisanja, nećete se moći odvojiti od svijeta koji je stvorila, svijeta koji poznajemo jer se događa u Hrvatskoj, ali kojem autorica daje novu punoću i smisao. Knjigu možete čitati kao meditaciju o sudbini, osobnoj transformaciji i ključnim trenucima života koji nam nerijetko izmaknu pažnji, ali i kao ljudsku priču o naizgled običnim životima koji postaju neponovljiva i nezaboravna iskustva. A takvo je i iskustvo čitanje ove knjige – nezaboravno.
Želite li pronaći neobično u običnom, prepustite se magiji ovog romana. (Izdavač: Stilus)

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Knjige koje će vam uljepšati prosinac

Najljepše književno iznenađenje godine - „Priče za laku noć za mlade buntovnice“

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići