Najljepše ljubavne priče na papiru i filmskom platnu

Ljubavne priče nikako da nam dosade, zar ne? A kako i bi – to bi značilo da nam je dosadila ljubav sama

Nevjerojatno je koliko je različitih priča o najdubljem odnosu među ljudima, ali mi ćemo se u ovom članku posvetiti romantičnim pričama koje su poslije ekranizirane. Krećemo s jednom od najljepših ljubavnih priča svih vremena, a zatim imamo novu prekrasnu knjigu po čijem je predlošku snimljen film koji je upravo u kinima. Nakon toga se okrećemo jednom modernom klasiku, a za kraj ćemo vas podsjetiti na najomiljeniju smušenu protagonisticu u novije vrijeme.

LJUBAVNA PRIČA – Erich Segal
Jedan od najljepših spojeva romana i filmske ekranizacije. Iako su knjiga i film nastali u dalekim 70-im godinama prošlog stoljeća, njihov utjecaj ne blijedi.

Segal je bio sveučilišni profesor visoke naobrazbe i prevoditelj brojnih starorimskih i starogrčkih autora. Kako se onda dogodilo da je uplovio u ljubavne vode? Pa jednostavno: postoje pisci koji ne odvajaju žanrove tako strogo te se i u ljubavnom pismu mogu lijepo izraziti. Također, kad razmislimo, ljubav često nije jednostavna – to su najdublji osjećaji koje možemo proživjeti. U filmu se mladi bračni par bori sa socijalnim predrasudama, koje nekako uspije nadići. No postoje stvari koje ne možemo pobijediti, a ovom je slučaju to neizlječiva bolest. Unatoč tome, ljubav protagonista postaje sve jača te gotovo transcendentalna. Klasik za sva vremena.

SVAKOGA DANA – David Levithan
Ovaj naslov američkog autora Davida Levithana posebna je knjiga. Protagonist, šesnaestogodišnjak pod imenom A, svakoga dana budi se u novom tijelu. I ne samo to, svaki dan ima drukčiji život i nove probleme.

No, jednoga dana upozna djevojku u koju se ponovno zaljubljuje u svakom novom tijelu. Iako je ovo roman namijenjen tinejdžerima, tema koju obrađuje jest vječna: koliko je ljubav povezana s fizičkim tijelom i možemo li voljeti samo dušu. Naravno, takve je teme iznimno teško opisati na zadovoljavajući način te se mora pojaviti pisac Levithanova kalibra kako bi priča postala stvarna i puna emocija, a ne samo intelektualna maštarija.

DORUČAK KOD TIFFANYJA – Truman Capote
Zanimljivo je da je knjigu – a posljedično i film – koja je začetnik chick-lita smislio autor vrhunskog stila pisanja kojeg sada smatramo modernim klasikom.

Velika je vještina Capotea iskazana u ovom naslovu. Vrckasti likovi, mnogo humora, ali u pozadini prekrasna ljubavna priča koja oduševljava bez prestanka. Audrey Hepburn, koja je u filmu glumila glavnu ulogu, postala je ikona stila te je mnogi i danas kopiraju. Pogledajte samo neke od fotografija iz filma i bit će vam jasno da nije ostario ni dana iako je snimljen prije 57 godina. U knjizi je još mnogo detalja koji se ne mogu prenijeti na ekran pa smo tako dobili dvije prave evergreen poslastice.

DNEVNIK BRIDGET JONES – Helen Fielding
Vjerovali ili ne, prošlo je više od dva desetljeća otkako smo prvi put imali prilike pročitati ženski dnevnik koji je ostavio duboki trag. I u ovom slučaju je film, potpomognut izvrsnim izborom glumaca i njihovim izvedbama, knjigu učinio legendarnom.

Bridget Jones u svim je pogledima prosječna žena. Nije posebno lijepa ni talentirana, a opet je njezin život fascinantan i mnogi su se pronašli u njemu. Osim ovog naslova, postoje još tri knjige u serijalu, od kojih posljednja uključuje i vremenski odmak te prikazuje Bridgetin život u drugom stanju. Neobičan šarm protagonistice čini ove naslove štivom koje ne biste smjeli propustiti.

Tisak Media i Hoću knjigu

Foto: Press

INSPIRIRAJTE SE

'Nabor u vremenu' – povratak velikog klasika za mlade

Moć – bestseler u kojem ljepši spol vlada svijetom

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići