Novi bestseler iz Švedske pravo je iznenađenje

Kad se govori o vezi Skandinavije i knjige, prva su nam pomisao snažni, realistični trileri. No već smo više puta ostali iznenađeni, a sada nam u knjižare stiže još jedan neočekivani bestseler

Nije triler, a nije ni roman – riječ je o publicističkom naslovu koji se bavi odnosima među ljudima.
Okruženi idiotima, kako smo spomenuli, knjiga je o ljudima. O nama i svima drugima. Naslov je pomalo šaljiv, iako iza njega stoji vrlo zanimljiva priča. Autor je upoznao jednog vlasnika tvrtke koji je smatrao da bi sve bilo u redu samo da nije okružen idiotima. Možete li zamisliti kako su se zaposlenici osjećali? To je potaknulo Thomasa Eriksona, stručnjaka za komunikaciju, na razmišljanje te je shvatio da se ne uspijevamo razumjeti jer ne poznajemo sebe i druge ljude.

Osamnaest je godina proveo u obučavanju više od pet tisuća izvršnih direktora i menadžera kako bi postali bolji i učinkovitiji vođe, a u tom je razdoblju prikupio mnogo materijala za svoju knjigu Okruženi idiotima, koja je izvrstan primjer popularnoznanstvenog djela za svakoga. Knjiga je odmah nakon objavljivanju postala bestseler, a o njoj se sve više priča diljem svijeta.

Autor se koristi starim znanjem, ali prenosi poruku koja je vrlo moderna i svima razumljiva. Ljude je podijelio u četiri grupe: Crveni, Žuti, Zeleni i Plavi. Crveni je tip dominantan, brz i nestrpljiv. Žuti je kreativan, nestalan i emotivan. Zeleni je staložen, pun razumijevanja i stabilan. Plavi je metodičan, promišljen i nije sklon brzom djelovanju. Iz ovoga je jasno, kad se sudare dvije suprotne boje, da lako nastaje konflikt.

Važno je napomenuti da se karakteristike ovih različitih boja odnose na ponašanje ljudi, a na ne njihovu suštinu. To znači da se stvari uvijek mogu promijeniti jer na ponašanje možemo utjecati. I tu Erikson briljira, bombardirajući nas uvidima i brojnim primjerima iz života. Čitatelj će shvatiti vrijednost crvenih, žutih, zelenih i plavih tipova ličnosti. Svatko od nas ima dominantnu boju, ali je istodobno i mješavina svih boja. Jer, zašto bi stvari bile jednostavne… Erikson na svakoj stranici dokazuje svoje razumijevanje tematike jer, baš kad pomislite da je nešto učinio previše jednostavnim, on vrati lopticu novim primjerom ili smjernicom koja na sve baca novo svjetlo.

Ovo je knjiga koja može pomoći gotovo svima jer je iznimno praktična. Usto je duhovita i prizemljena te lako upijamo složene pojmove biheviorističke teorije, ne razmišljajući o tome kako je potreban silan trud i vještina da se sve to približi običnom čitatelju.
Tisak media, 129 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Knjige koje ove jeseni morate pročitati

Akcijski krimići koji će oduševiti muškarce

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići