O kosi

Na račun svoje duge kose, august_xvi svakog dana dobiva komplimente na Instagramu. Saznali smo koja je njezina tajna kada je njega u pitanju.

Moja ljubav prema dugoj i njegovanoj kosi, usudila bih se čak reći – moj fetiš na kosu, prisutan je od najranije dobi. O tome dovoljno govori činjenica da kao jedno od najtraumatičnijih događaja iz djetinjstva pamtim katastrofu kod frizera. Nakon dužeg nagovaranja, potkrijepljenog argumentima poput “Već sam dovoljno odrasla” i “Znam što želim”, mama me pustila da se sama prošećem do kvartovskog frizerskog na šišanje. Sjećam se kao jučer da sam frizerki rekla kako želim “izrepanu” kosu. Pri tome sam, jasno, mislila na neprimjetno šišanje vrhova, a dobila sam kosu do ramena, maksimalno stanjenu i gle čuda – izrepanu. Kao što pretpostavljate, mom plaču i očaju nije bilo kraja. Danas, nekih 15-ak godina kasnije, ljubav prema kosi i dobroj frizuri nije nestala. Moram biti iskrena i reći da su za moju ‘grivu’ dobrim dijelom zaslužni geni, ali nema sumnje da i svakodnevna rutina odradi svoje.

Krenimo od početka. Prije svakog pranja nastojim odvojiti barem malo vremena i na kosu nanijeti masku, kokosovo ili pak neko drugo ulje. Pomaže mi i činjenica da mi je kosa duga i jako gusta, tako da ono brzinsko pranje kose prije izlaska nikada nije opcija. Pranje kose kod mene se planira barem dan unaprijed jer mi za isto treba nekoliko sati.

Na kosu prije pranja većinom nanosim bogatu količinu kokosovog ulja koje stavljam na dužinu i vrhove, izbjegavajući pritom korijen kose. Isto ostavim da djeluje što dulje. Sat, dva ili najbolje cijelu noć. Nakon tretmana preporučujem kosu oprati barem dva, tri puta i svejedno nanijeti uobičajeni regenerator.

Kokosovo ulje, 38 kn, INTERSPAR

Gotovo isti postupak radim s Leonor Greyl uljem kojeg obožavam. Osim što nevjerojatno dobro miriše, to ulje čini znatnu razliku na kosi. Kosa je nakon tretmana na dodir gotovo svilenkasta. U onom klišej scenariju o odlasku na pusti otok i tom jednom magičnom proizvodu za kosu koji bih ponijela sa sobom – moj odabir bi sigurno bilo ovo ulje.

Leonor Greyl ulje, 259 kn, Douglas

Šampon i regenerator, odnosno masku, ne mijenjam prečesto. Kérastase proizvodi po mom mišljenju nemaju konkurenciju. U njihovom slučaju viša cijena potpuno je opravdana. Linije koje savršeno odgovaraju mojoj kosi i koje najčešće koristim su Elixir Ultimate i Nutritive, a glavna zvijezda je popularno zlatno ulje iz Elixir linije.

Kérastase Nutritive: maska, 340 kn; šampon, 250 kn; Kérastase Elixir Ultimate ulje 255 kn, Frizerski salon Ritual

Ulje se nanosi na dužinu i vrhove i ne ispire se. Iako je preporuka da se nanese na vlažnu kosu, moram priznati da se tog pravila uopće ne držim, štoviše, nanesem ga svakih nekoliko dana kada kosu raščešljavam. Bitno je imati na umu da ti treba stvarno mala količina proizvoda jer ćeš u suprotnom kosu samo zamastiti, pogotovo ako je ona tanka.

Kérastase Elixir Ultimate ulje 255 kn, Frizerski salon Ritual

Ako paprenu cijenu Kérastase proizvoda uz najbolju volju ne možete opravdati, to je i više nego u redu. L’Orealova Total Repair linija osobno mi je odlična i često ju koristim. Total Repair maska možda je i najbolji proizvod iz cijele kolekcije, nanosi se na mokru kosu nakon pranja, ispire nakon 15-ak minuta, a kosu čini mekom i sjajnom.

L’Oreal Elseve Total Repair 5: regenerator, 19,90 kn; šampon, 24,90 kn, dm

Osim silnih mazalica i preparata, trudim se kosu što češće osušiti prirodno ili barem bez korištenja figara i pegle za kosu. Naravno, previše volim dobru frizuru, a svemir mi nije podario prirodne savršene uvojke pa to nije prečesto, ali važna je namjera, zar ne? Također, na stranu spomenuta trauma iz djetinjstva i sve slične traume za koje vjerujem da ih ima svaka od nas – šišanje ti je prijatelj. Redovito šišanje vrhova zaista će pomoći kod toga da ti kosa naraste brže i duže. Provjereno i naučeno na teži način.

Mislim da je na kraju najvažnije od svega kosu njegovati tako da pri svakom pranju koristite barem nekakav tretman. Hoće li to biti kokosovo ulje, maska za kosu ili ćete kosu jednostavno pustiti da se prirodno osuši i tako ju poštedjeti, odluka je na vama. Snažna, zdrava i sjajna kosa kojoj nas većina teži ipak zahtijeva malo truda, no ako mene pitate, kosa je najveći ženski adut za koji se vrijedi potruditi.

Foto: Pamela Smoljanić

INSPIRIRAJTE SE

Citystyle: august_xvi

City Style: Nina Slišković Goleš

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići